2 sektör yangın yeri gibi: Batık oranı yüzde 70 yükseldi

Tekstil ve Hazır Giyim Sektöründe Borçlar ve Batık Krediler Artıyor

Son iki yılda ihracat ve istihdamda büyük kayıplar yaşayan tekstil ve hazır giyim sektörü, borçlar konusunda sıkıntı yaşıyor. Yüksek finansman maliyetleri nedeniyle bu sektörlerin toplam kredi borçları bir yılda yüzde 43.4 artarken, batık kredi tutarı ise yüzde 69 oranında arttı.

2 Ayda 1.6 Milyar TL Batık Kredi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre, Nisan 2025 itibarıyla “Tekstil ve Tekstil Ürünleri Sanayi” için toplam kredi tutarı bir önceki yıla göre yüzde 43 artarak 601.2 milyar TL’ye yükseldi. Sektörde takibe düşen ve batan toplam borç tutarı ise yüzde 69.6 oranında artarak 13.4 milyar TL’ye ulaştı. Toplam batık kredi borcu 54.4 milyar TL olan imalat sanayi içinde tekstil sektörü, en yüksek takibe düşen kredilere sahip sektör durumunda.

Yılbaşından bu yana görülen verilere göre, özellikle batık kredi tutarında ciddi bir artış yaşanıyor. Ocak 2025’te 11.8 milyar TL olan batık kredi tutarı, Nisan 2025’te 1.6 milyar TL’lik artışla 13.4 milyar TL’ye yükseldi. İstanbul Sanayi Odası’nın İSO 500 araştırmasına göre, Türkiye’nin büyük 500 sanayi kuruluşu içinde yer alan tekstil şirketlerinin toplam mali borçları da artış gösterdi.

İhracat Ekside, İstihdam Kayıpta

2024 Ağustos’tan bu yana istihdamda düşüş yaşanan tekstil ve hazır giyim sektörü, son verilere göre 1 milyon sınırının altına indi. Mart 2025 itibarıyla bu sektörlerin toplam istihdamı 924 bine gerilerken, ihracatta da kayıplar yaşandı. Ocak-mayıs döneminde yüzde 3.4’lük bir düşüş yaşanan tekstil ve hazır giyim sektörleri, toplamda 10.9 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirdi.

Related Posts

Avro Bölgesi’nde sanayi üretimi azaldı

Avro Bölgesi’nde sanayi üretimi, ABD’nin gümrük tarifeleri açıklamasının ardından nisanda bir önceki aya göre yüzde 2,4 geriledi.

E-ticarette Babalar Günü hareketliliği

E-ticarette Babalar Günü için yapılan alışverişlerde elektronik, giyim, aksesuar ve kişisel bakım kategorilerinde artış gözlemlenirken, son dönemde kişiselleştirilmiş hediyelere de talep artıyor.

İşçiler zam beklerken maaşları yüzde 30 düşürüldü

Türkiye’nin önde gelen restoran yemek teslimatları firması Getir, 27 Eylül 2024 tarihinde Birleşik Arap Emirlik merkezli yatırım fonu Mubadala’na satıldı. Temmuz ayınına sayılı günler kala kurye emekçilerinin zam beklerken, Turizm Eğlence ve Hizmet …

Çin, nadir toprak elementlerinin ihracatı için onay süreçlerini geliştirecek

Çin, ABD’ye, karşılıklı tarife artışlarıyla tırmanan ticaret geriliminin çözümü için Londra’da yürütülen müzakerelerde varılan mutabakatın ardından nadir toprak elementlerinin ihracatı için onay süreçlerini geliştireceğini bildirdi.

TÜSİAD yöneticileri mahkemenin ardından ilk kez konuştu: Nasıl daha güçlü Türkiye olunur?

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi toplantısı bugün gerçekleşti. Açılış konuşmalarını hakkında dava açılan TÜSİAD YİK Başkanı Ömer Aras ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan yaptı.

E-ticaret platformları için ‘kara para’ uyarısı

E-ticaret platformları, bünyesinde yer alan işletmelerden bilgi ve belge temin edip doğrulamakla yükümlü oldu. TOBB ödemelerin kesintiye uğramaması ve tüketicinin olumsuz etkilenmemesi için ilgili sektörlere uyarıda bulundu.