Domuz gribi geri döndü

Soğuk Havada Üst Solunum Yolu Hastalıklarına Karşı Önlemler

Soğuk hava şartlarına karşı alınacak tedbirler önem taşıyor. Grip vakalarının arttığı bu dönemde, enfeksiyon hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Nigar Dirican, hastalıklardan korunmak için önemli bilgiler verdi.

Doç. Dr. Nigar Dirican

Farklı Hastalıklar, Benzer Belirtiler

Grip, domuz gribi, Covid-19 gibi solunum yolu virüsleri benzer belirtilerle ortaya çıkabilir. Bu sebeple doğru tanı ve tedavi için dikkatli olunmalıdır.

Grip belirtileri gösteren bireylerin sağlık kuruluşlarına başvurması, virüslerin yayılmasını önlemek ve doğru tedaviyi almak açısından büyük önem taşır.

Koruyucu önlemler almak, bağışıklığı güçlü tutmak, grip aşısı yaptırmak, maske takmak, ortamı sürekli havalandırmak ve hijyen kurallarına uymak, virüslerin yayılmasını azaltabilir.

Soğuk Algınlığı ve Grip Arasındaki Fark

Sonbaharın başlangıcıyla birlikte üst solunum yolu hastalıklarının sıklığında artış görülüyor.

Ateş, halsizlik, kas ağrısı, baş ağrısı, öksürük ve boğaz ağrısı gibi grip benzeri şikayetlerle başvuran hastalardan alınan örneklerde en sık domuz gribi virüsü saptanmaktadır. Diğer etkenler ise Rhinovirus, insan koronavirüsleri, Covid-19 ve Respiratuar Sinsityal Virüs’tür.

Hastalığın belirtileri ve iyileşme süreleri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Antibiyotiklerin grip tedavisinde etkili olmadığı unutulmamalı, hastalar ilaç kullanmadan önce doktora danışmalıdır.

Mevsimsel Grip ve Korunma Yöntemleri

Mevsimsel grip, sonbahar ve kış aylarında sık görülen solunum yolu enfeksiyonlarına yol açan bir virüstür.

Grip virüsü, öksürük ve hapşırık yoluyla yayılan damlacıkları soluyan kişilere bulaşabilir. Ayrıca, yüzeylere temas eden virüs de bulaşma riski taşır.

Tokalaşma, öpüşme ve yakın temasta bulunma gibi durumlar da virüsün bulaşmasına zemin hazırlar. Grip virüsü yüzeylerde 2-8 saat canlı kalmayı sürdürebilir.

Domuz Gribi ve Tedavi

Domuz gribi, H1N1 influenza A virüsünün sebep olduğu bulaşıcı bir grip çeşididir. İnsanlar arasında yayılabilen bu virüs, küresel salgınlar oluşturabilir.

Ateş, öksürük, boğaz ağrısı, kas ağrıları ve yorgunluk gibi belirtilerle kendini gösteren domuz gribi, yüksek risk grubundaki bireylerde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Hastalıktan korunmak ve tedavi etmek için aşı ve antiviral tedaviler uygulanabilir.

Soğuk Algınlığı ve Semptomları

Üst solunum yollarını etkileyen soğuk algınlığı, genellikle rinovirüsler tarafından tetiklenir ve burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, hapşırma gibi belirtilerle kendini gösterir.

Çoğu zaman hafif seyreden bu hastalık, genellikle 7-10 gün içinde iyileşir. Tedavi yöntemleri genellikle belirtileri hafifletmeye yönelik olup, antibiyotikler etkili olmayabilir.

Related Posts

72 yaşında hâlâ ince ve enerjik! Brigitte Macron spor hocası da kullanmıyor: 1 alışkanlığı yetiyor!

72 yaşında ama hâlâ enerjik, zarif ve dikkat çekici… Fransa’nın First Lady’si Brigitte Macron, yaşına meydan okuyan görünümüyle hem ülkesinde hem de dünyada ilgi odağı olmaya devam ediyor. Peki sırrı ne?

Balık yağını bırakmanız için 1 neden: Bu etki düşündüğünüzden yaygın

Omega-3 yağ asitleri yıllardır sağlıklı yaşamın vazgeçilmezi gibi görülüyordu. Ama yeni bir araştırma bazı ezberleri bozdu: Bu faydalı yağlar, her zaman iltihabı azaltmıyor.

Bayram sofralarında sağlıklı kalmanın ipuçları

Kurban Bayramı’nda artan et ve tatlı tüketimi, kalp, diyabet ve böbrek hastaları ile yaşlılar için sağlık riskleri oluşturduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Ceren Kaplan, bayram keyfini çıkarırken sağlığı korumanın püf noktalarını anlattı.

Üroloji ve Androloji uzmanı uyardı: Sağlıklı vücut sağlıklı cinsellik demektir; dengeli diyet testosteron düzeyini etkilet!

İşte cinsel sağlığa katkı sunan besinler

1500 bilim insanı Antalya’da kongrede buluştu

Antalya’da bu yıl 1500 bilim insanının katılımıyla 4’üncü düzenlenen “Ulusal Dahiliye Kongresi”nde yapay zekadan kronik rahatsızlıklara kadar birçok önemli konu ele alınıyor. Dahiliye Uzmanları Derneği Başkanı Prof. Dr. Seyit Uyar: “Yapay zeka çok hızlı ilerliyor. Bugün biz de artık yapay zekayı kullanıyoruz, kendimizi bunun dışında tutamayız. Klinikte karar verirken, hastalara yaklaşırken de çok kolay ulaşılabilir, güzel sonuçlar veriyor. Kongrede bunu da önemsedik” açıklamasında bulundu.

Türk Dermatoloji Derneği 37 ilde ücretsiz deri taraması yapacak

Türk Dermatoloji Derneği (TDD), cilt kanserinin erken tespiti için 37 il ve 71 merkezde ücretsiz deri taraması yapacak.