Pirincin bu türünü çocuklara vermeyin: Yüksek oranda arsenik içeriyor

Arsenik ve Otizm Spektrum Bozukluğu Arasındaki Bağlantı

Dünya Sağlık Örgütü tarafından kanserojen olarak sınıflandırılan arsenik, otizm spektrum bozukluğuna sebebiyet veriyor.

Pirinç, dengeli beslenmede önemli bir yere sahip olsa da içeriğindeki arsenik nedeniyle sağlık açısından endişe verici boyutlarda. Özellikle esmer pirinç, yüksek arsenik içeriğiyle dikkat çekiyor.

Esmer pirinç, beyaz pirince göre daha sağlıklı görünse de, içerdiği yüksek miktardaki inorganik arsenik risk oluşturabilir. Esmer pirinç, lif, vitamin ve mineral açısından zengin olmasının yanı sıra yüksek oranda arsenik içeriği barındırır.

Arsenik Doğal Olarak Toprakta Bulunur

Michigan Üniversitesi tarafından yapılan bir çalışma, esmer pirincin beyaz pirinçten daha yüksek arsenik seviyelerine sahip olduğunu gösterdi.

Arsenik, endüstriyel bir katkı maddesi değil, toprak ve yeraltı sularında doğal olarak bulunan bir elementtir. Pirinç, suya yakın yetiştiği için bu ağır metali kolaylıkla emer.

Yapılan araştırmalara göre, esmer pirinçte bir kilogramda ortalama 0,28 mikrogram, beyaz pirinçte ise 0,23 mikrogram arsenik bulunmaktadır. Pirincin kepek kısmında ise bu oran 2,1 mikrograma kadar çıkabilir. Ancak, bu değerler Codex Alimentarius’un belirlediği günlük sınır olan 200 mikrogramın oldukça altındadır. Yine de, özellikle küçük çocuklar gibi savunmasız tüketiciler için endişe verici bir durum oluşturabilir.

Çocuklar Daha Fazla Arsenik Emilimine Maruz Kalabilir

6-24 aylık çocuklar, ağırlıklarına göre daha fazla pirinç tüketerek yetişkinlere oranla daha yüksek arsenik emilimine maruz kalabilmektedir. Araştırmalar, insanların kilogram başına günlük 0,59 mikrogram arsenik tükettiğini gösteriyor. Bu durum özellikle çocuklar için endişe verici olabilir, çünkü arsenik maruziyeti bilişsel gelişimi etkileyebilir ve ilerleyen yıllarda sağlık sorunlarına yol açabilir.

Frontiers in Pediatrics dergisinin bir sayısında, çocuklarda otizm spektrum bozukluklarına neden olabileceği öne sürülen arsenik konusunda henüz net bir bağlantı bulunamamıştır. Ancak, otizm teşhisi konulan çocuklarda yüksek seviyelerde ağır metal tespit edilmesine rağmen, bilim insanları arasında bu durumun nedenine dair fikir birliği sağlanamamıştır.

Pirinç, kahverengi olması durumunda bile dengeli bir beslenme için önemlidir. Fakat, çocuklar ve hassas bireyler için alternatif kaynaklara yönelmek daha sağlıklı olabilir; kinoa, darı, irmik veya patates gibi seçenekler önerilebilir.

Pirinci iyice yıkamak ve bol suda pişirmek, arsenik içeriğini azaltmak açısından önemlidir.

Related Posts

Sabit kur ilaç krizini derinleştiriyor; psikiyatri tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar piyasada bulunamıyor

Sabit kur ilaç krizini derinleştiriyor; psikiyatri tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar piyasada bulunamıyor

72 yaşında hâlâ ince ve enerjik! Brigitte Macron spor hocası da kullanmıyor: 1 alışkanlığı yetiyor!

72 yaşında ama hâlâ enerjik, zarif ve dikkat çekici… Fransa’nın First Lady’si Brigitte Macron, yaşına meydan okuyan görünümüyle hem ülkesinde hem de dünyada ilgi odağı olmaya devam ediyor. Peki sırrı ne?

Balık yağını bırakmanız için 1 neden: Bu etki düşündüğünüzden yaygın

Omega-3 yağ asitleri yıllardır sağlıklı yaşamın vazgeçilmezi gibi görülüyordu. Ama yeni bir araştırma bazı ezberleri bozdu: Bu faydalı yağlar, her zaman iltihabı azaltmıyor.

Bayram sofralarında sağlıklı kalmanın ipuçları

Kurban Bayramı’nda artan et ve tatlı tüketimi, kalp, diyabet ve böbrek hastaları ile yaşlılar için sağlık riskleri oluşturduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Ceren Kaplan, bayram keyfini çıkarırken sağlığı korumanın püf noktalarını anlattı.

Üroloji ve Androloji uzmanı uyardı: Sağlıklı vücut sağlıklı cinsellik demektir; dengeli diyet testosteron düzeyini etkilet!

İşte cinsel sağlığa katkı sunan besinler

1500 bilim insanı Antalya’da kongrede buluştu

Antalya’da bu yıl 1500 bilim insanının katılımıyla 4’üncü düzenlenen “Ulusal Dahiliye Kongresi”nde yapay zekadan kronik rahatsızlıklara kadar birçok önemli konu ele alınıyor. Dahiliye Uzmanları Derneği Başkanı Prof. Dr. Seyit Uyar: “Yapay zeka çok hızlı ilerliyor. Bugün biz de artık yapay zekayı kullanıyoruz, kendimizi bunun dışında tutamayız. Klinikte karar verirken, hastalara yaklaşırken de çok kolay ulaşılabilir, güzel sonuçlar veriyor. Kongrede bunu da önemsedik” açıklamasında bulundu.