Altı saatten az uyku sağlığı tehdit ediyor

Uykusuzluk Sağlığı Nasıl Etkiliyor?

İngiltere Ulusal Sağlık Servisi (NHS), yetişkinlerin her gece en az yedi ile dokuz saat uyumaları gerektiğini vurguluyor. Araştırmalara göre, düzenli olarak yeterli uyku almak bağışıklık sisteminden ruh sağlığına kadar birçok alanda önemli etkilere sahip.

2023 yılında yapılan bir araştırma, altı saatten az uyumanın vücudun bağışıklık sistemini olumsuz etkilediğini gösterdi. Fransız Ulusal Sağlık Enstitüsü’nün çalışması, bu etkinin özellikle 18-60 yaş arasındaki erkeklerde belirgin olduğunu ortaya koydu.

Uyku uzmanı Dr. Sue Peacock’a göre, uyku sırasında vücut savunma sitokinleri üretir. Yetersiz uyku bu maddelerin azalmasına ve enfeksiyonlara karşı savunmasız hale gelinmesine neden olabilir.

Uykusuzluk, kaygı seviyelerini artırarak anksiyeteye yol açabilir ve pozitif duyguları azaltabilir. Ayrıca, kadınlarda uyku eksikliği tiroit hormonlarını etkileyerek adet düzensizliklerine neden olabilir.

Uykusuzluk ayrıca iştahı düzenleyen hormon seviyelerini de bozarak obezite riskini artırabilir. Verimlilik açısından da ciddi sorunlar yaratabilir ve kronik hastalıklara yakalanma riskini artırabilir.

Dr. Sue’ya göre, yeterli uyku almanın önemi vurgulanmalı ve düzenli uyku düzeni sağlanmalıdır. Uykusuzluk, genel sağlık üzerinde ciddi etkilere sahip olabilir ve uzun vadede kronik rahatsızlıklara yol açabilir.

Related Posts

Bayram sofralarında sağlıklı kalmanın ipuçları

Kurban Bayramı’nda artan et ve tatlı tüketimi, kalp, diyabet ve böbrek hastaları ile yaşlılar için sağlık riskleri oluşturduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Ceren Kaplan, bayram keyfini çıkarırken sağlığı korumanın püf noktalarını anlattı.

Üroloji ve Androloji uzmanı uyardı: Sağlıklı vücut sağlıklı cinsellik demektir; dengeli diyet testosteron düzeyini etkilet!

İşte cinsel sağlığa katkı sunan besinler

1500 bilim insanı Antalya’da kongrede buluştu

Antalya’da bu yıl 1500 bilim insanının katılımıyla 4’üncü düzenlenen “Ulusal Dahiliye Kongresi”nde yapay zekadan kronik rahatsızlıklara kadar birçok önemli konu ele alınıyor. Dahiliye Uzmanları Derneği Başkanı Prof. Dr. Seyit Uyar: “Yapay zeka çok hızlı ilerliyor. Bugün biz de artık yapay zekayı kullanıyoruz, kendimizi bunun dışında tutamayız. Klinikte karar verirken, hastalara yaklaşırken de çok kolay ulaşılabilir, güzel sonuçlar veriyor. Kongrede bunu da önemsedik” açıklamasında bulundu.

Türk Dermatoloji Derneği 37 ilde ücretsiz deri taraması yapacak

Türk Dermatoloji Derneği (TDD), cilt kanserinin erken tespiti için 37 il ve 71 merkezde ücretsiz deri taraması yapacak.

Develer kanser için gizli silah mı? Tümöre nokta atışı: ‘Hörgüç değil antikor’

Uzun bacakları, hörgüçleri ve çöl dayanıklılıklarıyla tanıdığımız develer, şimdi yepyeni bir rolle gündemde: Kanserle savaşın gizli kahramanı. Bilim insanları, bu hayvanların vücutlarında bulunan ‘nanobody’ adlı minik antikorların, erken teşhisten hedefe yönelik tedaviye kadar pek çok alanda çığır açabileceğini düşünüyor. Peki bir çöl hayvanı, insan sağlığını kurtarmakta nasıl bu kadar etkili olabilir?

Uzmanından çocuklara ve gençlere uyarı: Teknolojik cihazların yoğun kullanımı “tekno boyun” problemine yol açıyor

Uzmanından çocuklara ve gençlere uyarı: Teknolojik cihazların yoğun kullanımı “tekno boyun” problemine yol açıyor