Amerikalı ve Orta Doğulu kadınların Türk ruju tutkusu

Ruj İhracatında Türkiye’nin Başarısı Devam Ediyor

AA

Türkiye, son beş yılda kozmetik sektöründe önemli bir ivme yakalayarak 131 milyon dolarlık ruj ihracatı gerçekleştirdi. Yalnızca bu yılın ilk iki ayında ise 6,7 milyon dolarlık bir dış satım başarısı elde edildi.

Türkiye ekonomisiyle paralel olarak kozmetik ve kişisel bakım alanında da gelişmeler yaşanmaktadır. Bu sektör her yıl yaklaşık yüzde 10 büyüme göstermektedir.

Türk kozmetik endüstrisi, saç bakım ürünleri, el sabunları, dudak ve göz makyaj malzemeleri, ter önleyici ürünler, parfümler ve kolonyalar gibi çeşitli ürünlerle dünya standartlarında kaliteli üretim yapmaktadır.

Koronavirüs Pandemisi ve Ruj İhracatındaki Değişim

Koronavirüs salgını nedeniyle kozmetik kullanımında yaşanan düşüşe rağmen, salgın sonrası dönemde ruj talebinde artış gözlemlenmektedir. Kadınların vazgeçilmezi olan rujlar, bu dönemde ihracatta önemli bir yer tutmaktadır.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, 2020’de 22,9 milyon dolarlık ruj ihracatı gerçekleşirken, 2021’de bu rakam 19,3 milyon dolara gerilemişti. Ancak daha sonraki yıllarda bu miktarın artarak devam ettiği görülmektedir.

Geçen Yılın Verileri ve Beklentiler

Geçtiğimiz yıl 35,7 milyon dolarlık ruj ihracatı gerçekleştiren Türkiye, bu alanda önemli bir başarı elde etmiştir. 2023’te ise bu rakamın 30,5 milyon dolara çıktığı görülmüştür.

Türkiye’nin, beş yıllık süreçte 131 milyon dolarlık ruj ihracatı gerçekleştirdiği bilinmektedir. Yalnızca bu yılın ilk iki ayında ise 6,7 milyon dolarlık bir dış satım yapılmıştır.

Ruj İhracatında Öne Çıkan Pazarlar

ABD, Irak ve Suudi Arabistan, Türkiye’nin ruj ihracatında en önemli pazarlar arasında yer almaktadır. Geçtiğimiz üç yılda, ABD’ye yapılan ruj ihracatı 8 milyon 834 bin 472 doları bulmuştur.

Irak ise 2023’te 2 milyon 507 bin 392 dolarlık ruj ithalatı yaparak Türkiye’nin öne çıkan pazarlarından biri olmuştur. Suudi Arabistan ise geçen yıl ve bu yılın ilk iki ayında Türk rujlarına olan talebiyle dikkat çekmektedir.

Suudi Arabistan’a geçen yıl 5 milyon 182 bin 627 dolarlık ruj ihracatı gerçekleştirilmiş, bu yılın Ocak-Şubat döneminde ise bu rakam 1 milyon 376 bin 814 dolara yükselmiştir. Toplamda Suudi Arabistan’a yapılan ruj ihracatı 6 milyon 559 bin 441 dolar seviyesine ulaşmıştır.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)

Related Posts

Akaryakıtta ÖTV artışının temmuz enflasyonuna etkisi ne kadar olacak?

3 Temmuz’da ÖTV ile birlikte benzine 2,26 TL, motorine 2,12 TL, LPG’ye ise 97 kuruşluk zam gelmesinin temmuz ayı enflasyonuna yüzde 0,14 puanlık bir etkisi olacağı hesaplandı.

Enflasyon sürprizi sonrası faiz düğümü: Mevduat sahipleri ve kredi kullanacaklar için Temmuz uyarısı!

Haziran ayında açıklanan enflasyon verileri piyasalarda sürpriz etkisi yarattı. Beklentilerin oldukça altında gelen aylık enflasyon sonrası Merkez Bankası’nın faiz kararı merakla bekleniyor. Uzmanlar ve uluslararası kuruluşlar, temmuz toplantısında faiz indirimi ihtimalini güçlü görüyor. Olası senaryoda kredi ve mevduat faizlerinde de düşüş yaşanabilir.

DMM’den ‘Türkiye, İsrail’e ilk 5 ayda 393,7 milyon dolarlık ihracat yaptı’ iddiasına yalanlama

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), “Türkiye, İsrail’e ilk 5 ayda 393,7 milyon dolarlık ihracat yaptı” iddiasının tümüyle yalan ve dezenformasyon ürünü olduğunu bildirdi.

Bessent: Sonbaharda Fed başkanlığı çalışmalarına başlayacağız

ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanlığı için birçok iyi adayları olduğunu belirterek, “Sonbaharda bunun üzerinde çalışmaya başlayacağız.” dedi.

CHP’li Tanrıkulu: Memur, emekli zammında hileli yöntemlere başvuruyorlar

CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu, doğal gaza temmuz başında zam yapıldığının altını çizerek, “Hileli yöntemlere başvuruyorlar! Doğal gaza zammı TÜİK ve enflasyon rakamlarına yansımasın diye temmuz ayının başında açıklıyorlar” dedi.

Temmuz ayında doğalgaza zam; konutlara yüzde 24,6, sanayiye yüzde 7,86 artış

Temmuz ayında doğalgaza zam; konutlara yüzde 24,6, sanayiye yüzde 7,86 artış