Avrupa Birliği’nden Türkiye’ye ‘Rusya’ çağrısı

“`html

AB’nin Ukrayna-Rusya Politikaları ve Enerji Bağımlılığı Üzerine Değerlendirmeler

ABD Başkanı Donald Trump’ın göreve başlaması ile birlikte, ABD’nin Ukrayna ve Rusya’ya yönelik politikalarında önemli değişiklikler yaşanmakta. Aynı zamanda Orta Doğu’daki gelişmeler Avrupa Birliği (AB) gündeminin merkezinde kalmaya devam ediyor.

AB Komisyonu’ndan bir yetkili, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in barışa yönelik herhangi bir niyeti olmadığını belirtirken, “O günden bu yana gelişen olaylar, bu görüşümüzü değiştirmedi. Putin hala askeri bir zafer hedefliyor. O’nun, çatışmanın ‘temel nedenleri’ olarak adlandırdığı unsurlar, aslında Ukrayna’nın bağımsız bir ulus olarak var olma hakkıdır” şeklinde ifade etti.

Yetkili, barış müzakereleri konusunda iyimser olmadıklarını vurgulayarak, “Ukrayna’ya olan desteğimiz, askeri, makroekonomik ve yaptırımlar açısından istikrarlı bir şekilde devam etmektedir” dedi.

ABD perspektifinden bakıldığında, Trump ile Putin arasında yaptırımların kaldırılmasına dair görüşmeler olsa da, bu konunun artık gündemden düştüğü gözlemleniyor. Yetkili, “Bu nedenle şu anda ne yeni yaptırımlar göreceğiz ne de mevcut yaptırımların kaldırılmasına yönelik bir hareket” diye belirtti.

AB yetkilisi, son üç yıl içerisinde uygulanan yaptırımların Rus ekonomisi üzerinde ciddi etkiler yarattığını ifade etti.

Yetkili, Rusya’nın resesyona sürüklendiğini ve IMF’nin büyüme tahminini ilkin 1,5’ten 1,2’ye, ardından 0,9’a düşürdüğünü belirtti. Ayrıca, “Rus ekonomisindeki tüm temel göstergeler alarm veriyor. Faiz oranları, yüzde 21’den 20’ye gerilerken, enflasyon oranı resmi yüzde 10’un çok üzerinde. Ulusal Refah Fonu’nun neredeyse yarısı tükendi ve bu yıl sonunda tamamen bitebilir” dedi.

Yaptırımların İhlalini Önlemek İçin İş Birliği

Yetkili, Rusya-Ukrayna çatışmasında kullanılan ürünlerle ilgili Türk yetkililerle olumlu bir işbirliği yürütüldüğünü belirtti. “Ancak, bu bağlamda, yaptırımların ihlalini önlemeye yönelik iş birliği, Gümrük Birliği müzakerelerinin yeniden başlaması için bir ön koşuldur” diye ekledi. Yetkili, kapsamlı bir işbirliğinden çok, belirli alanlarda bir hedefe yönelik hareket ettiklerini vurguladı.

Türkiye’nin İkincil Yaptırımlar Konusundaki Endişeleri

Yetkili, Türkiye’nin ABD’nin olası ikincil yaptırımlarından duyduğu kaygıları da dile getirerek, ülkedeki finans sektörünün bu duruma karşı temkinli davrandığını ifade etti. Türkiye’nin BM onaylı olmayan bağımsız yaptırımlara katılım göstermediğini bildiklerini sözlerine ekledi.

Alınan Kararların AB Politikalarıyla Çelişmesi

Türkiye’nin Rusya’ya olan enerji bağımlılığının artırmasının, AB’nin izlediği strateji ile çeliştiğini ifade eden yetkili, “Bu durum, Rusya’ya olan enerji bağımlılığının siyasi tehditler karşısında açık bir zafiyet oluşturduğunun kanıtı. Biz bu bağımlılığı azaltmaya çalışıyoruz” dedi.

Türkiye’nin Rusya’ya Enerji Bağımlılığı ve Sorunlar

Yetkili, “Türkiye’nin doğal gazının %40’ı, kömür ve petrolünün %70’i Rusya’dan geliyor. Bu yüksek bağımlılık oranı, AB politikalarıyla ters düşüyor. Enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi bir süreç gerektirecek, ancak mevcut bağımlılık seviyesi, gelecekte Türkiye’nin karşı karşıya kalabileceği riskleri artırıyor” şeklinde konuştu.

G7 Yaptırımlarının Türkiye Üzerinden Rusya’ya Ulaşması

Yetkili, Türkiye’nin Rusya ile istediği ticareti yapma özgürlüğüne sahip olduğunu ancak, “Endişemiz, G7’nin yaptırım uyguladığı malların Türkiye üzerinden Rusya’ya ulaşması” dedi. Türk şirketlerine yaptırım uygulamalarının sebebinin Türk ürünlerinin değil, yaptırım kapsamında ürünlerin Rusya’ya geçişini kolaylaştırmalarından kaynaklandığını dile getirdi.

Yaptırımların Rusya Üzerindeki Etkileri

Yetkili, son üç yılda yaptıkları ile Rusya’nın ihtiyaç duyduğu sofistike silahların temin edilmesini zorlaştırmayı başardıklarını söyleyerek, “Yaptırımlar sayesinde bu savaşı Putin için daha maliyetli ve riskli hale getirdik. Eğer hala bu savaşa devam ediyorsa, bunun sonuçlarına katlanması gerekecek” ifadelerini kullandı.

“`

Related Posts

Bosch marka tost makineleri toplatılıyor: Hemen fişini çekin

Sainsbury’s, yangın tehlikesi taşıyan üç elektrikli ev aleti için acil geri çağırma başlattı. Bosch tost makinesi başta olmak üzere riskli cihazlara sahip olanlar hemen fişi çekin…

Diyarbakır’da otomobilde 2 kalaşnikof ele geçirildi

Diyarbakır’da bir otomobilde 2 ruhsatsız kalaşnikof tüfeği ve 300 fişek ele geçirildi, gözaltına alınan 2 şüpheliden 1’i tutuklandı.

Son dakika | İsrail yine yardım bekleyenlere saldırdı: Çok sayıda can kaybı

İsrail’in Filistin’e yönelik saldırıları sürüyor. Gazze Şeridi’nde Filistinliler temel ihtiyaçlarını karşılayamıyor. İsrail kente yardım girişini engellemesi nedeniyle sık sık eleştiriliyor. İsrail’in sivilleri hedef alması da dünya kamuoyunda …

Trabzon’da Harmantepe şehitleri anıldı

Trabzon’un Köprübaşı ilçesinde, 109 yıl önce kentin işgali sırasında Harmantepe mevkisinde Rus kuvvetlerinin Karadeniz’e ilerleyişini durdurmak için şehit olan 157 asker için anma töreni düzenlendi.

CHP’li üç ismin Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşmenin detayları ortaya çıktı: Neymiş beni genel merkeze sokmayacaklarmış

CHP’nin 38. şaibeli kurultay davasından olası bir mutlak butlan kararı sonrası genel başkanlık koltuğuna geri dönmeye yeşil ışık yakan Kemal Kılıçdaroğlu, İmamoğlu’nun talebi üzerine kendisini ziyarete gelen CHP’li Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ve CHP Parti Meclisi Üyesi Engin Özkoç’a “Arkadaşlar bu konuda telaşlanacak bir şey yok. Örgütün tepkisi ne olacak? 2-3 gün tepki gösterir. Neymiş, beni genel merkeze sokmayacaklarmış. Evet sokmasınlar. Genel başkan neredeyse genel merkez orasıdır. Bunların hepsi yoluna girer. Telaşa gerek yok.” dediği öğrenildi.

TEM Otoyolu’nda otomobilin çarptığı yaya can verdi

TEM Otoyolu’nda otomobilin çarptığı yaya hayatını kaybetti.