Bakan Uraloğlu: Mobil hizmet kalitesi denetlenecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Mobil Kapsama ve Hizmet Kalitesi Denetimlerini Açıkladı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından yetkilendirilecek kurumların mobil kapsama alanı ve hizmet kalitesi ölçümü yapacağını belirterek, yerleşim yerleri, ören yerleri, organize sanayi bölgeleri, tüneller, yollar ve demir yolları gibi tüm alanların kapsama ve hizmet kalitesi açısından denetime tabi olacağını bildirdi.

Bakan Uraloğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Mobil Elektronik Haberleşme Şebekelerinde Kapsama ve Hizmet Kalitesi Ölçümleri ve Ölçüm Yapmaya Yetkili Kuruluşlar Hakkında Yönetmelik Taslağı’nın kamuoyu görüşüne sunulduğunu ifade etti. Bakan Uraloğlu, özellikle saha ölçümleri ve kapsama haritalarının güncellenmesine yönelik adımlarla vatandaşın doğrudan yaşadığı deneyime dayalı bir denetim sistemine geçileceğini belirtti. Uraloğlu, “Artık ‘İnternet çekmiyor’, ‘telefon çekmiyor’ gibi şikayetler teknik olarak çok daha sağlıklı şekilde izlenebilecek” ifadelerini kullandı.

“Saha ölçüm yetkisi verilecek kuruluşlar belirlenecek”

Bakan Uraloğlu, mobil kapsama alanı ve hizmet kalitesi ölçümlerini yapacak kurumların Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından yetkilendirileceğini açıkladı. Yetki alacak kuruluşların envanterinde; tüm mobil operatörlerle uyumlu test ekipmanları, tarayıcı cihazlar ve en güncel mobil teknolojileri destekleyen akıllı telefonlar bulundurmasının zorunlu olacağını ifade eden Uraloğlu, “Ayrıca bu kuruluşlarda saha ölçüm işini yapacak personel BTK tarafından ölçüm sertifikası verilen kişiler olacak. Bu kapsamda, ölçüm yapacak personel önce teorik ve pratik eğitimden geçirilecek; ardından yapılacak sınavda başarı gösterenler sertifika almaya hak kazanacak” açıklamasında bulundu.

Sahada izinsiz ölçüm yapma döneminin de sona ereceğini belirten Uraloğlu, “Artık yalnızca BTK tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlar ölçüm gerçekleştirebilecek. Yapılacak tüm ölçümler, BTK’nın belirlediği teknik kriterlere ve metodolojiye uygun şekilde gerçekleştirilecek. Bu kuruluşlara 5 yıl geçerli yetki belgesi verilecek. Firmaların gerçekleştireceği testler, kapsama alanı ölçümlerinin yanı sıra doğrudan sesli aramalar ve internet hizmetlerini kapsayacak. Böylece vatandaşın mobil kapsama alanı ve hizmet kalitesine ilişkin durumu, nesnel ve karşılaştırılabilir verilere dayanarak takip edilebilecek” dedi.

“Kapsama haritaları güncellenecek”

Yeni sistem sayesinde, mobil operatörlerin sunduğu kapsama haritalarının da sahadaki verilerle karşılaştırılarak güncelleneceğini belirten Bakan Uraloğlu, “Mobil kapsama alanı ve hizmet kalitesi, yalnızca operatör beyanına değil, gerçek ölçümlere dayalı olarak belirlenecek” ifadelerini kullandı.

Uraloğlu, yönetmelikle birlikte, yerleşim yerleri, ören yerleri, organize sanayi bölgeleri, tüneller, yollar ve demir yolları gibi tüm alanların kapsama ve hizmet kalitesi açısından denetime tabi olacağını söyledi.

“Standartlara uymayana idari yaptırım”

Yönetmelik taslağının, yükümlülüklerini yerine getirmeyen işletmecilere yönelik idari yaptırım süreçlerini de kapsadığını belirten Bakan Uraloğlu, “Mevcut uygulamalarda da idari yaptırımlar söz konusuydu; ancak yeni yönetmelikle özellikle kapsama ve hizmet kalitesine ilişkin denetim standartları daha da yükseltildi. Süreçler daha net tanımlandı ve yaptırımlar daha şeffaf hale geldi. Denetim sonucunda, mobil kapsama alanı ve hizmet kalitesi kriterlerini karşılamayan ya da yanıltıcı bilgi sunan işletmecilere, eksikliklerini gidermedikleri takdirde idari yaptırım uygulanabilecek. Hedefimiz, daha kapsayıcı bir mobil altyapı kurmak” dedi. (DHA)

Related Posts

DuckDuckGo yeni filtre özelliğini tanıttı

Gizliliğe verdiği önemle tanınan DuckDuckGo, kullanıcılarının geri bildirimleri doğrultusunda görsel arama sonuçlarında yapay zekâ tarafından üretilmiş görselleri gizleme seçeneği getirdi. Tarayıcı üzerinden bir arama yaptıktan sonra Görseller …

Türk mühendislerden ‘akıllı kümes’ hamlesi: Salgınlar robotla önlenecek

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), tarımda dijitalleşmenin somut örneklerinden biri olan tamamen otonom ve yapay zeka destekli “BroBot” projesiyle kümes hayvancılığında devrim niteliğinde bir çalışmaya imza attı. Proje sayesinde tavuk hastalıkları erken aşamada tespit edilerek, olası salgınlar önlenebilecek.

BEBKA’dan ‘Karanlık Gökyüzü Gözlem Etkinliği’ne davet

Serhat KAYA – Bilecik / Yeniçağ 25-27 Temmuz tarihlerinde yapılacak ‘Karanlık Gökyüzü Gözlem Etkinliği’ ile gökyüzü meraklıları Harmankaya’da buluşuyorIşık kirliliğinden uzak eşsiz bir doğa harikası olan Harmankaya Kanyonu Tabiat Parkı’nda yıldızlara …

Grok hakkında erişim engeli kararı

Grok hakkında erişim engeli kararı

Microsoft 25 yıl sonra bir ülkeden çekildi: Sebebi şaşırttı!

ABD merkezli teknoloji devi Microsoft, Pakistan’daki operasyonlarını sonlandırma kararı aldı. Şirket, ülkedeki hizmetlerini bundan böyle bölgesel ofisler ve yetkili bayiler aracılığıyla sürdürecek.

Google popüler uygulamayı sessiz sedasız kaldırdı

Google, Apple Watch için sunduğu not alma servisini sessiz sedasız kaldırdı.