Biberiye ve adaçayındaki gizli bileşik Alzheimer tedavisinde umut vaat ediyor!

Yeni Bileşik, Alzheimer Tedavisinde Umudu Artırıyor

Alzheimer hastalığının tedavisinde önemli bir adım atıldı. Kaliforniya’daki bilim insanları, biberiye ve adaçayındaki gizli bileşiğin Alzheimer tedavisinde umut verici olabileceğini keşfettiler. Araştırmacılar, bu bileşiği kararlı hale getirerek Alzheimer’lı fareler üzerinde yapılan deneylerde olumlu sonuçlar elde ettiler.

Yeni Tedavi Yöntemi Beyin Sağlığını Destekliyor

Alzheimer, beyin sinapslarını tahrip ederek nöron iletişim yollarını bozan ve hafıza kaybına neden olan bir nörolojik hastalıktır. Scripps Araştırma Enstitüsü’nden nörobilimci Stuart Lipton, biberiye ve adaçayında bulunan antioksidan özelliklere sahip karnosik asidi fareler üzerinde test ederek, hafıza artışı, sinaps sayısında çoğalma ve toksik proteinlerin uzaklaştırılması gibi olumlu etkiler gözlemlediklerini belirtti.

Araştırmacılar, biberiye ve adaçayındaki bileşiğin beyinde uzun süre etkili olabilmesi için stabil bir form bulmaya çalıştılar. Yapılan testlerde, karnosik asidin diasetillenmiş formu (diAcCA) bulundu ve bu form saf karnosik aside göre daha iyi emilim sağlayarak beyinde terapötik seviyelere hızla ulaştı. Lipton, “İlaç sadece hastalığın ilerlemesini yavaşlatmakla kalmadı, aynı zamanda hafızayı neredeyse normale döndürdü,” dedi.

Alzheimer’ın Belirtilerini Azaltıyor

Alzheimer’lı fareler üzerinde yapılan tedavi sürecinde, karnosik asidin diasetillenmiş formu beyin dokusunda olumlu etkilere yol açtı. Farelerde aşırı protein birikimlerinin azalması gözlemlendi. Lipton, “diAcCA ile beyindeki sinaps sayısını artırdık ve hastalığın ilerleyişine neden olan proteinleri ortadan kaldırdık,” diye konuştu.

Biberiye ve adaçayındaki gizli bileşiğin Alzheimer tedavisindeki potansiyeli, henüz erken aşamalardadır. Ancak, bilim insanları tarafından Alzheimer tedavisinde umut verici bir kaynak olarak görülmektedir. İlerleyen dönemlerde yapılacak insan deneyleriyle, bu bileşiğin benzer etkilerinin doğruluğu kanıtlanacak.

İlginizi çekebilir;

Related Posts

Burun estetiği talebi 15 yaşına kadar indi! ‘18 yaşından sonra öneriyoruz’

Burun estetiği ameliyatı, dünyada ve ülkemizde en sık yapılan estetik operasyonlarında ilk sırada yer almaya devam ediyor. Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Dr. Cem Öz, burun estetiği (Rinoplasti) ameliyatı hakkında en çok merak edilen soruları yanıtladı.

Ani kalp ölümü her yaşta vurabilir: Nasıl önlem alınmalı?

Özellikle son yıllarda vaka sayısında artış gözlenen, ani kardiyak ölüm, yaygın bilinen adıyla ani kalp ölümü durumunun çoğu zaman hiçbir belirti vermeden gerçekleştiğine işaret eden Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Olcay Özveren, özellikle risk grubundaki kişilerde kalp damar sağlığını ayrıntılı şekilde değerlendirmek için koroner tomografik anjiyografinin önemli bir seçenek olduğunu ifade etti.

Uzman: ‘Astım kadınları daha çok etkiliyor’

stımın herkeste ve her yaşta görülebileceğine dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Özkan, ”Erişkinlerde astım görülme sıklığı yüzde 6-12, çocuklarda yüzde 6-15 oranında değişir. Kız çocuklarında ve kadınlarda daha fazla görülmektedir” dedi.

Aort damarı neden yırtılır?

Aortun vücuttaki en hayati damar olduğunu belirten Prof. Dr. Bingür Sönmez ‘‘Aort damarı yırtılması en basit ifadeyle bu damarın içten yırtılmasıyla meydana gelir. En yaygın nedeni ise yüksek tansiyondur’’ dedi.

Depresyona karşı ideal seks sayısı verildi: Bu sayının fazlası zarar…

Cinsel ilişki sıklığı ile depresif semptomlar arasındaki bağ incelendi ve depresyona mücadelede ideal olan sayı belirlendi.

Fazla şeker bağışıklığı da çökertiyor

Günümüzde çok fazla hazır gıda dolayısıyla çok fazla şeker tüketiyoruz. Bu durumun
sağlığımız için büyük bir risk olduğunu belirten Prof. Dr. Osman Erk ‘’Kalpten bağırsaklara kadar vücuda tepeden tırnağa zarar veren bu durum bağışıklığı da zayıflatıp, vücudu hastalıklara açık hale getirir” dedi.