Doğanın gücüne inananlar, çok fazla ilaç kullanmak istemeyenler ağrı kesici olarak bu besinlerin şifasından yaralanıyor. İşte doğal ağrı kesici olarak kullanabileceğiniz o besinler…
1. KIRMIZI ÜZÜM
Kırmızı üzüm; Vitamin A, C, B6, potasyum, kalsiyum, demir, fosfor, folat, magnezyum ve selenyum içermesiyle epeyce sağlıklı bir besindir. Çok güçlü bir antioksidan olan kırmızı üzüm, özgür radikallere karşı güçlü bir müdafaa kalkanı oluşturur. Bu sayede, kalp, diyabet ve kanser üzere hastalıklara karşı bedeni savunur. Yapılan araştırmalarda resveratrolun, sırt ağrısına neden olan kıkırdak hasarına karşı müdafaa sağlayabildiği belirlenmiştir.
2. ZENCEFİL
Zencefil; hudut uçlarındaki çeşitli ihtar alabilen özelleşmiş hücrelere tesir ederek ağrı kesici özelliği olduğu belirtilmiştir. Direkt ağrıyı kesici ve ağrıya neden olan iltihaplanmaları hafiflettiği gözlemlenmiştir. Adet sancısına güzel geldiği üzere adet kramplarında tesirlidir. Artrit (eklem yangısı) üzerinde olumlu tesirleri olduğu, yapılan araştırmalarda ayakta diz ağrısını azalttığı ve osteoartritte tesirli olduğu gözlemlenmiştir. Yapılan çalışmalarda, zencefil kapsüllerinin antiinflamatuar ilaçlar üzere, ağrıları hafifletmede işe yaradığı belirlenmiştir.
3. PAPATYA
Papatya; sinüzite karşı en tesirli hususlara sahiptir, ayrıyeten güçlü bir antidepresan tesiri de vardır. Bilhassa regl devirlerinde kullanıldığında tesirli bir yatıştırıcıdır. Birçok çalışmada papatya çayının adet kramplarını azalttığı gözlenmiştir. Düzgün bir kas gevşetici özelliği olan papatya çayının ağrıları azalttığı kabul edilmektedir.
4. SOYA
Soya; menopoz konusunda yapılan araştırmalar da, soyanın kemiklerin güçlenmesinde tesirli olabileceğini gösteriyor. Proteinlerin; kasların oluşmasında, hücre yenilenmesinde, sindirim ve teneffüs sisteminin çalışmasında, makul hormonların üretilmesinde ve güç kaynağı olarak, yaşamsal bir kıymeti var. Yapılan araştırmalara nazaran üç ay boyunca günde 40 gram soya proteini tüketmenin hastaların ağrı kesici ilaç kullanımını yarı yarıya azalttığı belirlenmiştir.
5. ZERDEÇAL
Zerdeçalın içeriğinde curcumin bulunup sıhhate yararlıdır. Ayrıyeten birtakım öbür çalışmalar, curcuminin Alzheimer, cilt hastalıkları ve yüksek kolestrole karşı kollayıcı tesiri olabileceğini ortaya koymaktadır. Sıçanlar üzerinde yapılan araştırmalarda, zerdeçalın eklemlerin artritten tahribatını da engellediği gözlenmiştir.
6. KİRAZ
Kirazın anti-inflamatuar özelliği gut hastalığını yatıştırmada tesirli olabilir. Ani ve şiddetli eklem ağrılarıyla karakterize olan gut, kandaki yüksek ürik asit düzeyleri nedeniyle tetiklenir. Zira atık olan ürik asit, eklemlerde kristalleşerek ağrıya ve şişmeye neden olur. Kiraz ürik asit istikrarını muhafazada yardımcı olabilir. Ağrı kesici antosiyaninler ayrıyeten böğürtlen, vişne, ahududu ve çilekte de bulunmaktadır.
7. KAHVE
Doğal kahvenin içinde bulunan kafein baş ağrısını ve migreni tedavi edebilir. Illinois Üniversitesi’nde yapılan araştırmalar sonucunda, idman öncesinde bir bardak kahve içmek, idman sonrası meydana gelebilecek ağrıların bir kısmının önüne geçiyor. Bu sayede sporla ilgilenenler, daha uzun müddetlerde daha verimli formda spor yapabiliyorlar. Son yıllarda ise kafeinin kendine mahsus ağrı azaltıcı güce sahip olduğu da ortaya çıkmıştır.
8. BALIK
Balık; selenyum, iyot ve D vitamini açısından da güçlü bir besin kaynağıdır. Balıktaki omega-3 yağ asitleri, romatoid artrit, migren ve Crohn hastalığı da dahil olmak üzere birtakım otoimmün hastalıklardan kaynaklanan ağrı yahut ltihaplanmayı azaltabilmektedir. Tertipli balık tüketen, kronik boyun ve sırt ağrısı olan hastalarda tesirli olduğu bilinmektedir.
9. YABAN MERSİNİ
Bir fincan yaban mersini günlük tüketilmesi önerilen C vitamini seviyesinin %24’ünü sağlayabilir. C vitaminine ek olarak içerisinde B1, B2, B3, B5 ve B6 vitaminlerinden de düşük ölçüde da olsa bulunur. Doğal bir antibiyotik tesiri bulunmaktadır. Tam bir lif kaynağıdır. Ayrıyeten doğal olarak bilinen bir sakinleştiricidir. Meyvenin antidepresan özelliği de bulunmaktadır.
10. KABAK ÇEKİRDEĞİ
Bir avuç kabak çekirdeği bile bedenimizin muhtaçlık duyduğu sağlıklı yağ, magnezyum ve çinko sağlayabilir. Güçlü bir antioksidan ve lif kaynağıdır. Parazitlerin bedenden atılmasına yardımcı olabilecek tetrasiklik triterpenler içerdiği için tenya ya da bağırsak kurdu üzere parazitlerin tedavisinde yaygın olarak kullanılır.
11. NANE
Nane; keskin ve ferahlatıcı kokusu ile bilinen nanenin sıhhat için pek çok faydası vardır. Başta teneffüs yolları hastalıkları olmak üzere, soğuk algınlığına, bronşite ve astıma üzere pek çok hastalığın tedavisinde şifalı bitki olarak kullanılan nane içerdiği esansiyel yağlar nedeniyle ağrı kesici özelliğe de sahiptir.
12. CEVİZ
Ceviz, günlük yağ gereksinimimizin kıymetli bir kısmı olana omega3 ve omega-6 yağ asitleri bakımından zengindir. . Cevizdeki vitaminler yağda çözünenlerden A ve E vitamini, suda çözünenlerden B1, B2, C vitaminleridir. Ayrıyeten ceviz, folik asit, pantotenik asit ve niasin, minerallerden; demir, magnezyum, bakır, çinko ve fosfor da içermektedir. Zihin ve kalp sıhhati için tesirli olduğu kadar ağrılar için de tesirlidir. Ceviz tüketerek kas ve eklem ağrılarını sona erdirebilirsiniz.
13. SARIMSAK
Antibakteriyel özelliği sayesinde sarımsak, bedeni enfeksiyonlara karşı korur. Sık sık hastalanıyorsanız beslenme sisteminize sarımsak eklemek olumlu istikamette etkileyebilir. Pek çok hastalığa karşı bedeni müdafaaya yardımcı doğal besinlerden bir tanesi olan sarımsak; saç ve tırnak sıhhatinin korunması, kanserden korunma, cinsel sıhhatin korunması, kilo denetiminin sağlanması, kalp ve damar hastalıkları ile diyabet üzere kronik hastalıklara karşı korunma üzere pek çok alanda yararlara sahiptir.
14. SIZMA ZEYTİNYAĞI
Araştırmalar taze ve yeni hasat natürel sızma zeytinyağının, içerdiği oleokantal enzimi sayesinde doğal bir anti-inflamatuar (iltihap giderici) tesiri olduğunu gösteriyor. Bilim adamları, sızma zeytinyağının içinde bulunan ve genizden geçerken yakıcılık veren hususun, İbuprofen’e benzeyen özelliğe sahip olduğunu söyledi.