Don felaketi sebze ve meyveyi vurdu, etkisi uzun sürecek

Zirai Don Felaketinin Etkileri Meclis’te Görüşüldü

Zirai don felaketi, tarımsal üretime büyük darbe vurdu ve son 30 yılın en büyük afeti olarak kaydedildi. Meclis’te toplanan TBMM Zirai Don Olayını Araştırma Komisyonu, alınacak tedbirleri ele aldı. Komisyonun toplantısında konuşan Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, Türkiye’nin bu yıl meyve üretiminde beklenen 28 milyon tonluk üretimin, 7 milyon tona kadar gerileyebileceğini belirtti.

Özcan, “Türkiye, toplamda 800 bin ton yaş kayısı üretme rezervine sahip. Dünya genelinde üretilen yaş kayısının yüzde 20’si Türkiye’de üretiliyor. Ancak son 5 yılda iklim değişikliğinden kaynaklanan krizlerle karşı karşıya kalıyoruz. Bu nedenle, her yıl tahmini rekoltelerimiz 170 bin tondan son 5 yılda 70 bin tona düştü. Ağaçlarımız zarar gördü. Bu ağaçlardan gelecek yıl verim elde edip edemeyeceğimizi henüz göremiyoruz, zaman gösterecek. Ağaçların gördüğü zarara bağlı olarak bu yıl bakım masrafları 2 katına çıktı” şeklinde konuştu.

Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap, Manisa’da bu yıl üzüm rekoltesinin beklenenden düşük olduğunu belirtti. Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez ise zirai don kaynaklı kayıpları azaltmak için Tarım ve Orman Bakanlığı’nın uyguladığı budama, gübreleme, sulama, hastalık ve zararlılarla mücadele yöntemlerine dikkat çekti.

  1. Budama
  2. Gübreleme
  3. Sulama
  4. Hastalık ve zararlılarla mücadele yöntemleri

Suiçmez, “Gelecek yıl donun hasar düzeyine göre bitkilerin tekrar verimli hale gelmesi için budama tedbirleri önemlidir. Gübreleme ve sulama önemlidir. Hastalık ve zararlılarla mücadele yöntemleri mevcuttur” şeklinde konuştu.

BDDK’nın verilerine göre çiftçilerin nakdi kredi miktarı 986 bin lira, takipteki kredi miktarı ise 6 milyar liradır. Suiçmez, “Özellikle küçük ve orta ölçekli üreticilerin don kaynaklı zararlarının karşılanması için kredi faizlerinin ertelenmesi veya ötelenmesi gündeme getirilmelidir. Ayrıca ek tarımsal ekonomik paket açıklanmalıdır” dedi.

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nden Prof. Dr. Onur Saraçoğlu, yağmurlama sistemlerinin don etkilerini azaltabileceğini belirtti ve örtü altı meyveciliğin yaygınlaştırılması gerektiğini vurguladı. Saraçoğlu, “Riskli bölgelerde meyveler örtü altına alınarak don olaylarından korunabilir” ifadelerini kullandı.

Related Posts

İş Bankası, blokzincir tabanlı dijital tahvil ihracı gerçekleştirdi

İş Bankası, blokzincir tabanlı dijital tahvil ihracı gerçekleştirdi

Çiftçiler isyan etti: Kendi ülkemizde sahipsiz ve yetim kaldık

Bereketli Çukurova topraklarında biber, domates ve karpuz gibi ürünleri para etmediği için tarlada çürümeye terk edilen emektar çiftçiler adeta isyan etti, iktidardan acil çözüm ve destek istedi.

Serbest piyasada döviz açılış fiyatları (01 Temmuz 2025)

Serbest piyasada 39,8730 liradan alınan dolar, 39,8750 liradan satılıyor. 47,0370 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 47,0390 lira olarak belirlendi. Dün doların satış fiyatı 39,8040, avronun satış fiyatı ise 46,7140 lira olmuştu. Serbest …

AKP’den temmuz zammı açıklaması: ‘En düşük emekli aylıklarına yönelik düzenleme…’

Hükümet, temmuz zammı öncesi en düşük emekli maaşına yönelik yeni bir düzenleme hazırlığında. Açıklamanın hemen ardından gözler 3 Temmuz’daki enflasyon verisine çevrildi.

Dev markadan büyük hata: 250 bin yanlış montajlı araç geri çağırıldı

Otomotiv dünyasında güvenlik standartları her geçen gün daha sıkı hâle gelirken, üreticilerin attığı geri çağırma adımları milyonlarca sürücüyü yakından ilgilendiriyor. Bu kez gündemdeki isim ise Chrysler’in çatı şirketi Stellantis.

Trump yeni Fed Başkanı için şartını açıkladı: Powell’ı yine hedef aldı

ABD Başkanı Donald Trump, Oval Ofis’te düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kanada ile ticaret müzakerelerini neden sonlandırdığı ve hangi oranda tarife belirlemeyi planlandığı sorulan Trump, şöyle konuştu: “Ekonomik …