Enflasyon sürprizi sonrası faiz düğümü: Mevduat sahipleri ve kredi kullanacaklar için Temmuz uyarısı!

Haziran Ayı Enflasyon Rakamları Piyasaları Şaşırttı

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, haziran ayında aylık enflasyon %1,37 olarak gerçekleşti. Bu rakam, öngörülerin oldukça altında kaldı ve yıllık enflasyonun %35,05’e gerilemesiyle son dönemin en düşük seviyesini gördü.

Ekonomik çevrelerdeki beklentilerin aksine, gerçekleşen enflasyon rakamları tahminlerin altında kaldı. TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi’nde aylık enflasyon %1,61 olarak öngörülürken, Finansal Kurumlar Birliği %2,19 ve AA Finans ise %1,53 tahmininde bulunmuştu.

Gözler Merkez Bankası’na Çevrildi

Merkez Bankası, mart ayında politika faizini %46’ya yükselterek sıkı para politikasını güçlendirmişti. Ancak, son toplantısında faizlerde herhangi bir değişikliğe gitmedi. Şimdi gözler 24 Temmuz’daki Para Politikası Kurulu toplantısına çevrildi.

Ekonomistler, bu toplantının oldukça önemli olduğunu vurguluyor. Düşen enflasyonun Merkez Bankası’na faiz indirimi için bir alan yarattığı düşünülüyor. Piyasada 250 baz puanlık bir indirimin masada olduğu yönünde ağırlık kazanıyor.

Morgan Stanley: 250 Baz Puanlık İndirim Beklenebilir

Uluslararası yatırım bankası Morgan Stanley, Merkez Bankası’nın temmuz ayında 250 baz puanlık bir indirim yapabileceğini öngörüyor. Banka, yıl sonuna kadar toplamda 1000 baz puanlık bir indirimin mümkün olduğunu belirtiyor ve politika faizinin %36’ya kadar çekilebileceğini raporluyor.

Bu tahminler, yabancı yatırımcıların Türkiye ekonomisine olan güveninin artabileceğini gösteriyor. Süregelen dezenflasyon süreci, Merkez Bankası’nın daha esnek adımlar atmasını sağlayabilir.

Mevduat ve Kredi Faizlerinde Son Durum

Faiz politikasındaki bekleyiş devam ederken, bankalar arasında faiz oranlarında dalgalanmalar yaşanıyor. Mevduat faizleri genellikle %50 civarında seyrederken, bazı bankalarda son dönemde hafif düşüşler görülüyor.

Konut kredisi faizleri hala %3’ün üzerinde seyrediyor. Özel bankalarda bu oran %2,95 ile %2,98 arasında değişkenlik gösterirken, taşıt kredileri ve ihtiyaç kredileri için faiz oranları farklı bandlarda seyrediyor.

Uzmanlar Ne Diyor?

Uzmanlara göre olası bir faiz indirimi, bankacılık sektöründe de etkili olabilir. Faiz indiriminin mevduat ve kredi faizlerine yansıyacağı ancak kademeli ve sınırlı bir düşüş süreci yaşanabileceği belirtiliyor.

Piyasa analistlerine göre, 250 baz puanlık bir indirim mevduat faizlerini %47 seviyelerine, kredi faizlerini ise %3 bandının altına çekebilir. Ancak bu adımların Merkez Bankası’nın temkinli hamleleri doğrultusunda olması beklenmektedir.

Temmuz Toplantısı Ekonomi İçin Yeni Bir Dönem Başlangıcı Olabilir

Haziran ayındaki enflasyon verileri, temmuz toplantısının önemini arttırdı. 24 Temmuz’da açıklanacak faiz kararı, piyasaların yanı sıra kredi kullanmak isteyen bireylerin ve tasarruf sahiplerinin de odak noktasında olacak.

Faiz indirimi kararı, kredi maliyetlerinde ve tasarruflardaki getirilerde denge oluşturabilir. Ekonomistlere göre, temmuz ayı yılın en kritik para politikası adımlarına sahne olabilir.

 

Related Posts

Akaryakıtta ÖTV artışının temmuz enflasyonuna etkisi ne kadar olacak?

3 Temmuz’da ÖTV ile birlikte benzine 2,26 TL, motorine 2,12 TL, LPG’ye ise 97 kuruşluk zam gelmesinin temmuz ayı enflasyonuna yüzde 0,14 puanlık bir etkisi olacağı hesaplandı.

DMM’den ‘Türkiye, İsrail’e ilk 5 ayda 393,7 milyon dolarlık ihracat yaptı’ iddiasına yalanlama

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), “Türkiye, İsrail’e ilk 5 ayda 393,7 milyon dolarlık ihracat yaptı” iddiasının tümüyle yalan ve dezenformasyon ürünü olduğunu bildirdi.

Bessent: Sonbaharda Fed başkanlığı çalışmalarına başlayacağız

ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanlığı için birçok iyi adayları olduğunu belirterek, “Sonbaharda bunun üzerinde çalışmaya başlayacağız.” dedi.

CHP’li Tanrıkulu: Memur, emekli zammında hileli yöntemlere başvuruyorlar

CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu, doğal gaza temmuz başında zam yapıldığının altını çizerek, “Hileli yöntemlere başvuruyorlar! Doğal gaza zammı TÜİK ve enflasyon rakamlarına yansımasın diye temmuz ayının başında açıklıyorlar” dedi.

Temmuz ayında doğalgaza zam; konutlara yüzde 24,6, sanayiye yüzde 7,86 artış

Temmuz ayında doğalgaza zam; konutlara yüzde 24,6, sanayiye yüzde 7,86 artış

Otomotiv satışlarında yeni rekor: Yıllık bazda yüzde 11 arttı

Otomotiv satışlarında yeni rekor: Yıllık bazda yüzde 11 arttı