Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Para Siyaseti Heyeti (PPK) faiz kararını açıkladı. Banka gösterge faizi olan bir haftalık repo faizi yüzde 14 düzeyinde sabit bıraktı. Bursa Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yüksek Okşak, Merkez Bankası’nın kararını Ülke TV’ye kıymetlendirdi.
SELEFTİK KREDİ SİYASETİNE UYGUN ADIMLAR ATILDI
Merkez Bankası’nın faizi değiştirmeyeceğine yönelik varsayımları olduğunu belirten Okşak, Türkiye’nin seleftik krediler konusuna dikkat çekti. Okşak, “Türkiye bir taraftan yatırımcıya ve ihracatçıya uygun kaidelerde kredi finansmanı sağlarken öbür taraftan da enflasyonla gayret ettiği için lüks tüketimi özendirici plasmanları değerli hale getirmesi gerekiyordu. Gelinen noktada biraz geç kalınmış olsa da Hazine ve Maliye Bakanlığı,Merkez Bankası, SPK ve BDDK bu tarafta adımlar attı. Bu kurumların hepsi seleftik kredi siyasetine uygun adımlardı” değerlendirmesinde bulundu.
SERMAYE KITLIĞI ORTAYA ÇIKABİLİR
Yüksek Okşak, kelamlarına şöyle devam etti:
“Çünkü enflasyon son 1,5 aylık devirde suratını artırarak yükseldi. Bu nedenle talebi daraltıcı bir siyaset beklediğimizi söylemiştim. Buna yönelik kararlar da geldi. Seleftik kredi konusu ilgili bakanlık tarafından çok ayrıntılı bir formda çalışılıp daha ayrıntılı bir planla piyasaya kanalize edilmeli. Türkiye’de 2 milyon işletme olduğunu düşünelim. Bunların yüzde 95-98’i KOBİ. Bunlar 1-10 kişi ortasında işçi çalıştırıyorlar. Bu küçük işletmelerin yetersiz ve kırılgan bir yapısı olduğunu göstermekte. Kredi verilirken, bu krediyi kullanan ‘İşletme kendine bir araç mı yoksa bir makine mi alacak’ konusu âlâ araştırılmalı. Münasebetiyle biz işletmelerin girmiş olduğu ve önümüzdeki günlerde daha sıklıkla konuşacağımız sermaye kıtlığı ortaya çıkacaktır. Bu sebeple mi kredi talep ediliyor yoksa lüks bir yatırım için talep ediyor. Burada kurunun yanında yaşı da yakmayan enstrümanlar geliştirmemiz gerekiyor”
İNDİRİM KONUSU BİRAZ DAHA ZAYIFLIYOR
Merkez Bankası kararının beklentiler doğrultusunda geldiğini aktaran Okşak, “Norveç Merkez Bankası dahil faizi 0,50 puan artırdık ki burada beklenti 100-1,25 bandında idi. Hasebiyle faiz indirimine dönük önümüzdeki aylara ait rahat hareket alanı her geçen gün daralıyor ve indirim konusu biraz daha zayıflıyor. Faizi sabit tutup seleftik kredi siyaseti üzere Türkiye, iki tarafı da yönetim etmeye çalışıyor. Bir yandan enflasyonla çaba ve tüketime yönelik kredileri azaltmaya çalışıyor bir taraftan da hem yatırımcıyı hem ihracatçıyı hem de işletmeleri de üzmemeye çalışıyor. Bunun için onlara daha uygun kaidelerde kredi sağlıyor” tabirlerini kullandı.
MERKEZ BANKALARI NAKDÎ SIKILAŞMAYA GİDİYOR
Tüm merkez bankalarının nakdî sıkılaşmaya yönelik attığı adımlara dikkat çeken Okşak, “Bu hem Türkiye’de hem de öbür dünya ülkelerinde yabancı paranın daha da değerli olacağı manasına geliyor. Bu mali sıkışma atağı tıpkı Türkiye’de gördüğümüz üzere hem dolarda hem Euro’da üst taraflı bir baskı işareti veriyor” yorumunda bulundu.
DÖVİZ FİYATLARINDA BASKI ARTACAK
Dünyanın döviz manasında daha değerli bir sürece yanlışsız gittiğine dikkat çeken Yüksek Okşak, “Türkiye’nin de bundan sonraki ataklarını ve adımlarını daha tasarruflu, talebi biraz daha minimize edecek, bilhassa lüks tüketimin önünü kesecek halde sürdürmesi gerekiyor. Aksi takdirde bu döviz fiyatlarının üzerindeki baskı her geçen gün artacak” tabirlerini kelamlarına ekledi.