Gözde yeni hücreler keşfedildi! Görme kaybına çözüm olabilir

Araştırmacılar, retina adı verilen ve gözün arkasında bulunan ışığa duyarlı yapıda yeni tür kök hücreler tespit etti. Retina, ışığı algılayıp beyin tarafından yorumlanabilecek sinyallere dönüştürüyor. Ancak yaşlanma, diyabet ve fiziksel yaralanmalar gibi faktörler retinayı bozarak görme kaybına yol açabiliyor.

İKİ YENİ HÜCRE TÜRÜ KEŞFEDİLDİ

Araştırmacılar, fetüs dokularından alınan örneklerde iki tür kök hücre tespit etti: İnsan nöral retina benzeri kök hücreler (hNRSC’ler) ve retina pigment epitel (RPE) benzeri kök hücreler. Özellikle hNRSC’lerin, uygun koşullar altında diğer retina hücrelerine dönüşebilme yeteneği taşıdığı görüldü.

Araştırmacılar, laboratuvar ortamında insan retinasını taklit eden organoid adı verilen üç boyutlu doku modelleri geliştirdi. Bu modeller, insan organlarının karmaşık yapısını geleneksel hayvan modellerinden daha iyi taklit edebiliyor. Yapılan incelemelerde, bu organoidlerin de hNRSC’ler içerdiği ve bu hücrelerin diğer retinal hücrelere dönüşebilme potansiyeli taşıdığı belirlendi.

FARELERDE BAŞARILI SONUÇLAR

Araştırmanın bir diğer bölümünde, hNRSC’ler farelerin retinasına nakledildi. Bu fareler, retinitis pigmentosa benzeri bir göz hastalığına sahipti. Nakil sonrası kök hücrelerin, ışık sinyallerini algılamak ve işlemek için gerekli retinal hücrelere dönüştüğü ve farelerin görme yetisinin iyileştiği tespit edildi. Bu etki, 24 haftalık deney süresince gözlemlendi.

Araştırmacılar, bu erken bulguların insanlarda retinal göz hastalıklarının tedavisi için yeni yöntemler geliştirmeye yardımcı olabileceğini belirtiyor. Ancak, insanlarda etkili bir tedavi geliştirilebilmesi için daha fazla araştırma yapılması gerektiği vurgulanıyor.

Araştırma, Science Translational Medicine dergisinde yayımlandı. Çalışmanın yazarları, bu keşfin retinal biyolojinin anlaşılmasını derinleştirdiğini ve retina dejenerasyonu (RD) hastalıklarına yönelik tedavi yaklaşımlarında büyük bir potansiyel taşıdığını ifade etti.

Related Posts

Sabit kur ilaç krizini derinleştiriyor; psikiyatri tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar piyasada bulunamıyor

Sabit kur ilaç krizini derinleştiriyor; psikiyatri tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar piyasada bulunamıyor

72 yaşında hâlâ ince ve enerjik! Brigitte Macron spor hocası da kullanmıyor: 1 alışkanlığı yetiyor!

72 yaşında ama hâlâ enerjik, zarif ve dikkat çekici… Fransa’nın First Lady’si Brigitte Macron, yaşına meydan okuyan görünümüyle hem ülkesinde hem de dünyada ilgi odağı olmaya devam ediyor. Peki sırrı ne?

Balık yağını bırakmanız için 1 neden: Bu etki düşündüğünüzden yaygın

Omega-3 yağ asitleri yıllardır sağlıklı yaşamın vazgeçilmezi gibi görülüyordu. Ama yeni bir araştırma bazı ezberleri bozdu: Bu faydalı yağlar, her zaman iltihabı azaltmıyor.

Bayram sofralarında sağlıklı kalmanın ipuçları

Kurban Bayramı’nda artan et ve tatlı tüketimi, kalp, diyabet ve böbrek hastaları ile yaşlılar için sağlık riskleri oluşturduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Ceren Kaplan, bayram keyfini çıkarırken sağlığı korumanın püf noktalarını anlattı.

Üroloji ve Androloji uzmanı uyardı: Sağlıklı vücut sağlıklı cinsellik demektir; dengeli diyet testosteron düzeyini etkilet!

İşte cinsel sağlığa katkı sunan besinler

1500 bilim insanı Antalya’da kongrede buluştu

Antalya’da bu yıl 1500 bilim insanının katılımıyla 4’üncü düzenlenen “Ulusal Dahiliye Kongresi”nde yapay zekadan kronik rahatsızlıklara kadar birçok önemli konu ele alınıyor. Dahiliye Uzmanları Derneği Başkanı Prof. Dr. Seyit Uyar: “Yapay zeka çok hızlı ilerliyor. Bugün biz de artık yapay zekayı kullanıyoruz, kendimizi bunun dışında tutamayız. Klinikte karar verirken, hastalara yaklaşırken de çok kolay ulaşılabilir, güzel sonuçlar veriyor. Kongrede bunu da önemsedik” açıklamasında bulundu.