İstanbul’da deprem sağlam zeminli ilçeleri vurdu

Kumburgaz Fay Hattı Depremi İstanbul’u Salladı: Konut Tercihlerinde Değişim

İstanbul, Kumburgaz fay hattının kırılması sonucu Silivri merkezli 6,2 büyüklüğündeki depremle sarsıldı. Depremin ardından bilim dünyasını ikiye bölen, “Büyük depremin habercisi mi?” sorusuyla korkuya sebep olan olay, megakenttaki konut tercihlerinde büyük bir değişime yol açtı.

Vatandaşlar, olası büyük İstanbul depreminin potansiyel yıkımına karşı güvende olmak istemektedir. Bu sebeple, geleneksel kriterler yerine bina yaşını, zemin sağlamlığını ve deprem yönetmeliğine uygunluğu göz önünde bulundurmaya başladılar.

Vatandaşların tercihleri değişince, sağlam zeminli ilçelerdeki konut piyasasında son altı ay içerisinde rekor bir değişim yaşandı.

İstanbul’da Deprem: Güvenli Kabul Edilen İlçeler

Uzmanlar, özellikle fay hatlarına yakın ve deniz kenarında bulunan semtlerde yaşayan vatandaşların, daha güvenli olarak kabul edilen Başakşehir, Arnavutköy, Gaziosmanpaşa, Sarıyer, Şile, Çekmeköy ve Beykoz gibi ilçelere yönelmeye başladığını belirtiyorlar.

Sağlam zeminli ilçelerdeki kira fiyatlarında son altı ay içinde yaklaşık olarak %30’luk bir artış yaşandığı gözlemlenmektedir.

Diğer yandan, zemin riski yüksek olduğu bilinen Avcılar, Bakırköy, Yeşilköy, Zeytinburnu, Tuzla, Üsküdar ve Sultanbeyli gibi ilçelerdeki artış oranı %5-7 seviyesinde kalmıştır.

Gayrimenkul danışmanı Recep Ayyıldız, “Depremin ardından özellikle aileler taşınma kararı almaya başladı. Zemin etüdü yapılmış, yeni yönetmeliklere uygun, beş katı geçmeyen binalar en çok tercih edilen yapılar arasında. Zemini sağlam ve yeni binalardaki kira artışları %30’u geçti” şeklinde konuştu.

Gayrimenkul uzmanı Elif Demirtaş ise, “Eskiden sahil bölgeleri cazibeliyken şu anda insanlar bu bölgeleri terk ediyor çünkü zemini riskli ve yapılar eski. Bu durum, kira piyasasında ciddi bir dengesizlik yarattı” yorumunu yaptı.

Deprem Korkusu ve Kentsel Dönüşüm

Depremlerin ardından, mevcut yapıların güçlendirilmesi ve kentsel dönüşüme yönelik başvurular hız kazandı. Eski konut stokuna sahip ilçelerde yapılan zemin etütleri ve teknik incelemeler artarken, müteahhitlerle güçlendirme görüşmeleri yoğun bir şekilde devam etmektedir.

Uzmanlar, riskli bölgelerde yaşayan insanların can güvenliğini ve mülk değerini korumak amacıyla kentsel dönüşüme yöneldiğini belirtiyorlar.

Son dönemde, 1+1 dairelere olan talebin belirgin bir şekilde arttığı gözlemlenmektedir. Emlak uzmanları, boşanma oranlarının yükselmesi, genç bireylerin yalnız yaşama eğilimi ve merkezi lokasyondaki maliyet avantajlarına işaret ederek, küçük metrekareli konutlara olan ilginin “yüksek kira getirisi” açısından çekici olduğunu belirtiyorlar. İstanbul’da merkezi konumlu 1+1 dairelerdeki kira artışlarının diğer konut tiplerinin üzerine çıktığı ifade edilirken, gayrimenkul uzmanı Elif Demirtaş, “Talep çok yüksek, fiyatlar hızla yükseliyor. Yatırımcılar lokasyon ve proje kalitesine özellikle dikkat etmeli” dedi.

Afet İmar Planları ve Önlemler

Sanayi üretiminin yoğunlaştığı deprem riskli bölgelerde, “Deprem Tedbiri” adı altında stratejik adımlar atılmaktadır. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 2030 yol haritasında organize sanayi bölgeleri için risk analizlerinin yapılacağını duyurdu. Riskli bölgelerdeki işletmelerin taşınabileceği yeni alanlar belirlenecek ve taşınma alternatifleri değerlendirilecektir. Yetersiz bulunan yerlerde ise güçlendirme çalışmalarına başlanacaktır.

Yeni organize sanayi bölgelerinin deprem dayanıklılığı, altyapı ve ulaşım imkanlarının sağlanmasıyla planlandığı açıklanmıştır.

Related Posts

Dolar ve Euro haftaya nasıl başladı?

Dolar 40 liraya ulaştı, Euro 47 liranın üzerinde seyrediyor.

Ekonomik kriz bekleniyordu: Döviz rezervleri uçuşa geçti

Japoya’nın uzun vadeli tahvillerinde kaynaklanan satış baskısı, Merkez Bankası’nı zora sokmuştu. Ancak dünyanın en büyük ikinci rezervine sahip Japonya’nın döviz rezervi üç sene sonra ilk kez 1,3 trilyon dolar seviyesinin üzerine çıktı.

Akaryakıtta ÖTV artışının temmuz enflasyonuna etkisi ne kadar olacak?

3 Temmuz’da ÖTV ile birlikte benzine 2,26 TL, motorine 2,12 TL, LPG’ye ise 97 kuruşluk zam gelmesinin temmuz ayı enflasyonuna yüzde 0,14 puanlık bir etkisi olacağı hesaplandı.

Enflasyon sürprizi sonrası faiz düğümü: Mevduat sahipleri ve kredi kullanacaklar için Temmuz uyarısı!

Haziran ayında açıklanan enflasyon verileri piyasalarda sürpriz etkisi yarattı. Beklentilerin oldukça altında gelen aylık enflasyon sonrası Merkez Bankası’nın faiz kararı merakla bekleniyor. Uzmanlar ve uluslararası kuruluşlar, temmuz toplantısında faiz indirimi ihtimalini güçlü görüyor. Olası senaryoda kredi ve mevduat faizlerinde de düşüş yaşanabilir.

DMM’den ‘Türkiye, İsrail’e ilk 5 ayda 393,7 milyon dolarlık ihracat yaptı’ iddiasına yalanlama

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), “Türkiye, İsrail’e ilk 5 ayda 393,7 milyon dolarlık ihracat yaptı” iddiasının tümüyle yalan ve dezenformasyon ürünü olduğunu bildirdi.

Bessent: Sonbaharda Fed başkanlığı çalışmalarına başlayacağız

ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanlığı için birçok iyi adayları olduğunu belirterek, “Sonbaharda bunun üzerinde çalışmaya başlayacağız.” dedi.