James Webb Uzay Teleskobu’nu bekleyen tehlike

NASA’nın James Webb Uzay Teleskobu Kritik Durumda

Astronomlar, James Webb Uzay Teleskobu’nun beklenenden çok daha üstün performans sergilediğini belirtiyorlar. Ancak, teleskobun operasyonları için ayrılan bütçede olası kesintiler, görevin çıktılarının hızını ve kalitesini tehlikeye atabilir.

SpaceNews‘ün aktardığına göre, bu bütçe açığı, görevin etkinliğini 2025 sonbaharına kadar erken bir tarihte azaltabilir.

NASA, James Webb Teleskobu’nun gelecek bütçesi için yaptığı son talepte, görevin operasyonel bütçesini yüzde 20 oranında azaltmayı öneriyor.

Bu durum, Webb Teleskobu Misyon Ofisi başkanı Tom Brown’a göre, teleskobun işleyişini olumsuz yönde etkileyebilir.

4 YILDIR FAALİYETTE

Webb Uzay Teleskobu, bilimsel çalışmalarına Temmuz 2021’de başladı. Webb, evreni kızılötesi ve yakın kızılötesi dalga boylarında görüntüleyerek, 35 yıllık Hubble Uzay Teleskobu’ndan ayrılıyor.

JAMES WEBB NASIL İŞLİYOR?

Hubble, ultraviyole ile yakın kızılötesi arasında görüntü alırken, Webb, tespit edebileceğimiz en eski ışığı görüntüleyebiliyor.

Bu özellik, teleskobun erken evrene ait bireysel yıldızları ve galaksileri görmesini sağlıyor. Webb, aynı anda yalnızca bir hedefi gözlemleyebiliyor ve teleskopta kullanılabilir gözlem süresi sınırlı.

Brown’ın bu ay başlarında yaptığı bir sunuma göre, Webb’in operasyonel maliyetleri 2011 yılında idealist bir şekilde düşük seviyede belirlenmişti. Beklenenden daha yüksek enflasyon oranları ve NASA’nın bütçesinde esneklik eksikliği, Webb’i genel finansman sabit kalsa bile bir bütçe açığıyla karşı karşıya bıraktı.

“OPERASYONUN TÜM YÖNLERİ ETKİLENECEK”

Brown, “Eğer bütçe kesintileri gerçekleşirse, operasyonların her yönü etkilenecektir.” şeklinde konuştu.

Related Posts

Bilim kurgu değil, gerçek: Elektriği taşıyabilen bakteri keşfedildi

Oregon kıyılarındaki çamura gizlenmiş bu bakteri, vücudundaki nikel liflerle elektron taşıyarak enerji devrimini başlatabilir. Bilim, bakır tellerden çok daha ilginç bir alternatife işaret ediyor.

Chery, iCar isminden vazgeçiyor! Peki neden?

Çinli otomobil üreticisi Chery, Apple ile yaşanabilecek olası hukuki süreci engellemek için iCar markasında değişikliğe gidiyor. Şirket, Çin dışındaki pazarlarda artık bu ismi kullanmayacak. Apple’ın iCar ismi üzerindeki haklarının hala …

Samsung One UI 7, pil tüketimini artırabilir! Peki neden?

Samsung’un Galaxy S23, S24 Ultra ve Z Fold 6 modellerine sunduğu One UI 7 güncellemesi, bazı kullanıcıların pil tüketimini artırdı. Günlük kullanımda cihazlarını birkaç kez şarj etmek zorunda kaldıklarını belirten kullanıcılar, güncelleme sonrasında …

Deepfake videolarını tespit etmek zorlaşıyor! Gerçekçi kalp atışları

Deepfake videoların gelişmiş saptama yöntemlerini yanıltabildiği ve her geçen gün daha gerçekçi hale geldiği tespit edildi.

e-Devlet tarife karşılaştırma sistemi erişime açıldı: En uygun tarife kolayca bulunabilecek

Tarife karşılaştırma sistemi e-Devlet üzerinden erişme açıldı. Vatandaşlar artık cep telefonu ve sabit internet tarifelerini/kampanyalarını BTK tarife karşılaştırma sayfası üzerinden kolaylıkla yapabilecek. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı …

e-Devlet Tarife Karşılaştırma Sistemi sonunda geldi!

Mobil haberleşmeden sabit internete, televizyon hizmetlerinden telefon tarifelerine kadar birçok farklı iletişim hizmetini kapsayan yeni tarife karşılaştırma sistemi e-Devlet Kapısı üzerinden erişime açıldı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir