Otomotiv endüstrisinden martta en yüksek ikinci aylık ihracat rakamı

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatında Artış Devam Ediyor

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği’nden (OİB) yapılan açıklamaya göre, otomotiv sektörü geçen ay yaptığı ihracatta %9,2’lik bir artış yaşadı. Türkiye’nin toplam dış satımından %17,5 pay alan otomotiv sektörü, 1 milyar 323 milyon dolarlık dış satım ile “tedarik endüstrisi” grubunda en fazla ihracatı gerçekleştirdi.

Binek Otomobil İhracatı Öne Çıkıyor

Geçen yılın aynı dönemine göre binek otomobil ihracatında %29’luk bir artış yaşandı. Mart ayında binek otomobil ihracatı 1 milyar 134 milyon dolar olarak kaydedilirken, otobüs, minibüs ve midibüs dış satımı %1,5 artarak 267 milyon dolara ulaştı. Eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtların ihracatı 574 milyon dolar, çekici ihracatı ise %66 artışla 170 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Almanya Önde Geliyor

Tedarik endüstrisinde en fazla ihracat yapılan ülke olan Almanya’ya ihracat %2,5 arttı. ABD’ye %18, Romanya’ya %39, İspanya’ya %59, Çekya’ya %21, Fas’a %24 artış yaşandı. Binek otomobillerde en fazla ihracat yapılan ülke olan Fransa’ya %46 artış görülürken, İspanya’ya %244, Slovenya’ya %150, Polonya’ya %90, Belçika’ya %63, Yunanistan’a %146 artış kaydedildi.

Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtların Durumu

Eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtların ihracatında Birleşik Krallık’a %35, İtalya’ya %44, Fransa’ya %9, Belçika’ya %51 ihracat düşerken Almanya’ya %301, İspanya’ya %159 artış yaşandı. Ayrıca, otobüs, minibüs ve midibüs ürün grubunda da Almanya’ya %313, Birleşik Krallık’a %85, Polonya’ya %48, Sırbistan’a %299 artış görülürken, İspanya’ya %46, İtalya’ya %17, ABD’ye %63 düşüş yaşandı.

Aylık İhracat Rekoru Kırıldı

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, yaptığı açıklamada, “Mart ayında bugüne kadar aylık bazda ulaşılan en yüksek ikinci ihracat rakamına ulaştık. Bu yılın ilk çeyreğinde otomotiv endüstrisi ihracatı %4 arttı ve 9 milyar 495 milyon dolar olarak gerçekleşti. Martta binek otomobillerde %29, çekicilerde ise %66 artış gözlemlendi. Almanya’ya %37, Fransa’ya %24 ve İspanya’ya %105 ihracat artışı gösterdik” dedi.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)

Related Posts

Avro Bölgesi’nde sanayi üretimi azaldı

Avro Bölgesi’nde sanayi üretimi, ABD’nin gümrük tarifeleri açıklamasının ardından nisanda bir önceki aya göre yüzde 2,4 geriledi.

E-ticarette Babalar Günü hareketliliği

E-ticarette Babalar Günü için yapılan alışverişlerde elektronik, giyim, aksesuar ve kişisel bakım kategorilerinde artış gözlemlenirken, son dönemde kişiselleştirilmiş hediyelere de talep artıyor.

İşçiler zam beklerken maaşları yüzde 30 düşürüldü

Türkiye’nin önde gelen restoran yemek teslimatları firması Getir, 27 Eylül 2024 tarihinde Birleşik Arap Emirlik merkezli yatırım fonu Mubadala’na satıldı. Temmuz ayınına sayılı günler kala kurye emekçilerinin zam beklerken, Turizm Eğlence ve Hizmet …

Çin, nadir toprak elementlerinin ihracatı için onay süreçlerini geliştirecek

Çin, ABD’ye, karşılıklı tarife artışlarıyla tırmanan ticaret geriliminin çözümü için Londra’da yürütülen müzakerelerde varılan mutabakatın ardından nadir toprak elementlerinin ihracatı için onay süreçlerini geliştireceğini bildirdi.

TÜSİAD yöneticileri mahkemenin ardından ilk kez konuştu: Nasıl daha güçlü Türkiye olunur?

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi toplantısı bugün gerçekleşti. Açılış konuşmalarını hakkında dava açılan TÜSİAD YİK Başkanı Ömer Aras ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan yaptı.

E-ticaret platformları için ‘kara para’ uyarısı

E-ticaret platformları, bünyesinde yer alan işletmelerden bilgi ve belge temin edip doğrulamakla yükümlü oldu. TOBB ödemelerin kesintiye uğramaması ve tüketicinin olumsuz etkilenmemesi için ilgili sektörlere uyarıda bulundu.