Prof. Dr. Talip Asil: Unutkanlık eşittir demans değildir

Prof. Dr. Talip Asil: “Demans ve Alzheimer Hakkında Bilinmesi Gerekenler”

Demans ve Alzheimer konusunda önemli açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Talip Asil, yaşlanmanın bunama anlamına gelmediğini vurguladı. Alzheimer hastalığının erken teşhisi için düzenli bilişsel muayenelerin önemine dikkat çeken Asil, unutkanlığın her zaman demans belirtisi olmadığını belirtti.

“Yaşlanınca Bunamak Normal Değildir”

Yaşlanmanın doğal bir süreç olduğunu ancak bunamayla eş tutulmaması gerektiğini belirten Asil, beyinde biriken proteinlerin hastalık belirtilerini gecikmeli olarak ortaya çıkardığını belirtti.

“Unutkanlık Eşittir Demans Değil”

Hafıza problemlerinin her zaman demans belirtisi olmadığını vurgulayan Asil, bilişsel muayene yaptırmadan önce panik yapılmaması gerektiğini belirtti. Bilişsel testlerin düzenli olarak yapılmasının önemine dikkat çeken Asil, risk durumunda sık aralıklarla muayene olunması gerektiğini söyledi.

“Alzheimer Hastaları Yalnız Başına Yaşayamaz”

Alzheimer hastalığının ilerleyen evrelerinde hastaların günlük yaşamlarını tek başına sürdüremeyeceğini belirten Asil, hasta yakınlarının bu konuda bilinçlenmesi gerektiğini vurguladı. Demans belirtileri başladıktan sonra zorla bulmaca çözdürmenin hastalar için stres yarattığını ifade eden Asil, süreci doğru yönetmenin bilinçli hareket etmekten geçtiğini belirtti.

Related Posts

Burun estetiği talebi 15 yaşına kadar indi! ‘18 yaşından sonra öneriyoruz’

Burun estetiği ameliyatı, dünyada ve ülkemizde en sık yapılan estetik operasyonlarında ilk sırada yer almaya devam ediyor. Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Dr. Cem Öz, burun estetiği (Rinoplasti) ameliyatı hakkında en çok merak edilen soruları yanıtladı.

Ani kalp ölümü her yaşta vurabilir: Nasıl önlem alınmalı?

Özellikle son yıllarda vaka sayısında artış gözlenen, ani kardiyak ölüm, yaygın bilinen adıyla ani kalp ölümü durumunun çoğu zaman hiçbir belirti vermeden gerçekleştiğine işaret eden Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Olcay Özveren, özellikle risk grubundaki kişilerde kalp damar sağlığını ayrıntılı şekilde değerlendirmek için koroner tomografik anjiyografinin önemli bir seçenek olduğunu ifade etti.

Uzman: ‘Astım kadınları daha çok etkiliyor’

stımın herkeste ve her yaşta görülebileceğine dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Özkan, ”Erişkinlerde astım görülme sıklığı yüzde 6-12, çocuklarda yüzde 6-15 oranında değişir. Kız çocuklarında ve kadınlarda daha fazla görülmektedir” dedi.

Aort damarı neden yırtılır?

Aortun vücuttaki en hayati damar olduğunu belirten Prof. Dr. Bingür Sönmez ‘‘Aort damarı yırtılması en basit ifadeyle bu damarın içten yırtılmasıyla meydana gelir. En yaygın nedeni ise yüksek tansiyondur’’ dedi.

Depresyona karşı ideal seks sayısı verildi: Bu sayının fazlası zarar…

Cinsel ilişki sıklığı ile depresif semptomlar arasındaki bağ incelendi ve depresyona mücadelede ideal olan sayı belirlendi.

Fazla şeker bağışıklığı da çökertiyor

Günümüzde çok fazla hazır gıda dolayısıyla çok fazla şeker tüketiyoruz. Bu durumun
sağlığımız için büyük bir risk olduğunu belirten Prof. Dr. Osman Erk ‘’Kalpten bağırsaklara kadar vücuda tepeden tırnağa zarar veren bu durum bağışıklığı da zayıflatıp, vücudu hastalıklara açık hale getirir” dedi.