Ramazanın ilk orucu için bu gece sahura kalkılacak! 10 soruda tüm merak edilenler

“`html

Ramazan’ın Mübarek Başlangıcı ve İlk İftar Bilgileri

Müslüman toplum için özel bir dönemi temsil eden Ramazan ayının ilk teravih namazı, bu akşam ülke genelindeki camilerde icra edilecek. Ramazan ayının başlangıcıyla birlikte ilk oruç için sahura kalkılacak ve yarın bu kutsal ayın ilk iftarı yapılacak. İlk imsak vakti yarın Iğdır’da saat 05:08’de, ilk iftar ise yine Iğdır’da 18:02’de gerçekleşecek. Ramazan ayının ilk günü, son imsak Çanakkale’de 06:18’de, son iftar ise 19:12’de yapılacak. Osmaniye, Kastamonu, Antalya, Bilecik, Denizli ve Balıkesir’de en uzun oruç süresi 12 saat 56 dakika, 30 ilde ise en kısa oruç süresi 12 saat 54 dakika olarak belirlendi.

Yine, geriye kalan 45 ilde oruç süresi 12 saat 55 dakika olacak. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu’nun takvimine göre, şevval ayının hilali Ramazan’ın 29. günü akşamı görüleceği için bu yıl Ramazan 29 gün sürecek.

Ramazan İlk Orucuna Hazırlık

Fitre Miktarı Belirlendi

Bu yıl Ramazan temasını “İyilik Ayı Ramazan” olarak belirleyen Diyanet İşleri Başkanlığı, fitre miktarını 180 lira olarak açıkladı.

Oruç Hakkında 10 Merak Edilen Soru

Ramazan, özellikle oruç ibadetinin vurgulandığı bir ay olarak İslam toplumu tarafından büyük bir saygıyla kutlanıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın verilerine göre, oruçla ilgili sıkça sorulan soruları şu şekilde sıralayabiliriz:

  1. Aşı olmak orucu bozar mı?
    Yemek, içmek veya cinsel ilişki gibi faaliyetler orucu bozar. Ancak gıda ya da keyif verici olmayan enjeksiyonlar, bu nedenle orucu etkilemez. Aşı da buna dahildir.
  2. Oruçlu iken kan vermek orucu bozar mı?
    Oruçlu bir kişinin kan vermesi orucu bozmamaktadır. Ancak vücuda kan almak beslenme kategorisine girdiği için orucu bozar.
  3. Kusma orucu etkiler mi?
    Kendiliğinden gerçekleşen kusma orucu bozmaz. Ancak, isteyerek ağır bir şekilde kusma durumu orucu bozar.
  4. Oruçlu olarak bilerek yemek yerseniz sonuç ne olur?
    Bu durum Ramazan’a saygısızlık olarak kabul edilir ve kefaret gerektirir. Kefaret, 60 gün aralıksız oruç tutulmasıdır.
  5. Yolculuğa çıkan oruçlu kişi ne yapmalı?
    Sefer mesafesine giden kişi yolculuktan önce oruca niyetlenmeyebilir. Niyet ettikten sonra yolculuk esnasında mazeretsiz orucunu bozması uygun değildir. Ancak yolculuk sırasında sefer durumu mazeretiyle oruç bozulursa, sadece kaza gerekir.
  6. Oruç tutacak gücü olduğu halde tutmayan fidye verebilir mi?
    Fidye, sadece oruç tutmaya gücü olmayanlar için geçerlidir. Gücü yettiği halde oruç tutmayanlar kaza etmeleri gerektiği bilincinde olmalıdır.
  7. Doktor tavsiyesi ile oruç tutmayan ne yapmalı?
    Doktor, kişinin sağlık durumu nedeniyle oruç tutmamasını önerirse, geçici hastalar tutmadıkları oruçları iyileştikten sonra kaza eder. Kalıcı hastalar ise fidye vermelidir.
  8. Kadınlar adet dönemlerinde oruç tutabilir mi?
    Bu durumdaki kadınların oruçları ve namazları kabul edilmez. Adet süresi sona erdikten sonra kaza etmeleri gerekecektir.
  9. Uçakla seyahat eden oruçlu nasıl davranmalı?
    Seyahatte bulunan oruçlu kişiler, bulundukları yere göre imsak ve iftarlarını yapmalıdır. Uçakla seyahat ederken durumun koşullarına göre bu uygulamalar değişebilir.
  10. Oruç fidyesi nasıl ödenir?
    Oruç fidyesi, fitre bedeli kadar olup, Ramazan başlangıcında, içinde veya sonunda verilebilir. Fidye vermeye gücü yetmeyenler ise Allah’tan af dilemelidir.

“`

Related Posts

ABD Başkanı Trump, Grönland’ın peşine CIA’yi taktı

Trump yönetimi, Grönland’ın alınması için ABD istihbaratını devreye soktu. CIA ve NSA dahil birçok kurum, adadaki bağımsızlık yanlılarını ve kaynaklara dair yerel tutumu araştırmakla görevlendirildi. Başkanın “bir şekilde alacağız” sözleri, süreci ulusal güvenlik gerekçesiyle hızlandırdı.

6.2’nin ardından İstanbul’daki deprem polemiğine İTÜ de karıştı!

İstanbul’daki 6,2’lik depremin ardından İstanbul Teknik Üniversitesi akademisyenlerince hazırlanan ön raporda, enerjinin sadece yüzde 12’sinin boşaldığı kaydedilirken; Marmara için sıkça anılan 7,8 büyüklüğündeki deprem senaryosunun korku yaratmak amacıyla değil, gerçek mühendislik hesabıyla ortaya konulduğu belirtildi.

Sarıyer’in ardından Gaziosmanpaşa’da da yol çöktü!

İstanbul Gaziosmanpaşa’da yürütülen inşaat çalışmaları sırasında yol çöktü. Çöken yol nedeniyle doğalgaz borusu zarar gördü, gaz akışı kesilerek güvenlik önlemleri alındı.

Türkiye’de basın artık daha özgür

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10. Anadolu Medya Ödülleri Töreni’nde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin bugün 2002 öncesine göre daha özgür, daha zengin, daha mümbit bir medya ekosistemine sahip olduğunu vurguladı.

CHP, HSK seçimlerinden çekildi: “Yargıyı rakiplerinizi telef etmek için kullanacaksınız”

CHP, HSK seçimlerinden çekildi: “Yargıyı rakiplerinizi telef etmek için kullanacaksınız”

İsrail bu kez de havalimanı hedef aldı! Yoğun bombardıman sürüyor

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Andraee Avichay, Yemen’in başkenti Sana’da bulunan Sana Uluslararası Havalimanı bölgesinde yaşayanları insanları, kendi güvenlikleri için bölgeyi “boşaltmaya ve derhal terk etmeye” çağırdı. Bu çağrının hemen …