Sağlık meslek gruplarıyla ilgili düzenleme Resmi Gazete’de

Sağlık Bakanlığının, “Sağlık Meslek Mensuplarının Serbest Meslek İcrası Hakkında Yönetmeliği” Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelik kapsamındaki sağlık meslek mensupları, klinik psikolog, hemşire, hemşireliğe eş değer sağlık memuru, ebe, fizyoterapist, odyolog, diyetisyen, dil ve konuşma terapisti, podolog ve iş ve uğraşı terapisti (ergoterapist) olarak belirlendi.

Yönetmeliğe göre, bu kapsamdaki sağlık meslek mensupları, sağlık meslek hizmet birimi açabilecek, bu merkezleri açmak için ruhsat almak zorunlu olacak.

Aynı ünvana sahip en fazla üç sağlık meslek mensubu tarafından müşterek sağlık meslek hizmet birimi açılabilecek, bu birimin ruhsatı her bir sağlık meslek mensubu için ayrı düzenlenecek.

Ruhsat belgesi düzenlenmesinden itibaren 6 ay içinde faaliyete geçmeyen sağlık meslek hizmet biriminin ruhsatı iptal edilecek. Sağlık meslek mensubu, yalnızca reçete veya tedavi planında yer alan işlemleri uygulayacak ve yetkisi dışında bir uygulama yapamayacak.

Sağlık meslek hizmet birimlerinde mesleğini serbest olarak icra eden sağlık meslek mensupları başka bir sağlık kuruluşunda çalışamayacak.

İleri seviye tıbbi donanım gerektiren durumlarda hizmet sunulamayacak

Sağlık meslek hizmet birimlerinde şu durumlarda sağlık hizmeti sunulamayacak:
“Hekim müdahalesi ve ileri seviye tıbbi donanım gerektiren durumlar, hayati tehlike arz eden akut ve kronik durumlar. Sistemik enfeksiyon bulgusu gösteren durumlar. Yaralanma, travma veya anafilaktik reaksiyonlar gibi acil durumlarda ilkyardım dışındaki uygulamalar. Tıbbi teşhis gerektiren işlemler. Sağlık meslek mensubunun, yetki ve donanımı dışında olan her türlü tıbbi müdahale gerektiren durumlar.”

Bina dış tabelada “Özel Sağlık Meslek Hizmet Birimi” ibaresi yazılacak

Sağlık meslek hizmet birimlerinin bekleme salonlarında görünür olması kaydıyla hastaların geri bildirimde bulunabileceği “Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi” ibaresi yazılı olan entegre karekod bulunması zorunlu olacak.

Sağlık meslek hizmet biriminin tabelaları ile basılı ve elektronik ortam materyallerinde, sağlık meslek mensubunun adı ve unvanı dışında başka bir isim, meslek adı veya uzman ibaresi kullanılamayacak. Bina dış tabelada “Özel Sağlık Meslek Hizmet Birimi” ibaresi bulunacak.

Related Posts

Sabit kur ilaç krizini derinleştiriyor; psikiyatri tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar piyasada bulunamıyor

Sabit kur ilaç krizini derinleştiriyor; psikiyatri tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar piyasada bulunamıyor

72 yaşında hâlâ ince ve enerjik! Brigitte Macron spor hocası da kullanmıyor: 1 alışkanlığı yetiyor!

72 yaşında ama hâlâ enerjik, zarif ve dikkat çekici… Fransa’nın First Lady’si Brigitte Macron, yaşına meydan okuyan görünümüyle hem ülkesinde hem de dünyada ilgi odağı olmaya devam ediyor. Peki sırrı ne?

Balık yağını bırakmanız için 1 neden: Bu etki düşündüğünüzden yaygın

Omega-3 yağ asitleri yıllardır sağlıklı yaşamın vazgeçilmezi gibi görülüyordu. Ama yeni bir araştırma bazı ezberleri bozdu: Bu faydalı yağlar, her zaman iltihabı azaltmıyor.

Bayram sofralarında sağlıklı kalmanın ipuçları

Kurban Bayramı’nda artan et ve tatlı tüketimi, kalp, diyabet ve böbrek hastaları ile yaşlılar için sağlık riskleri oluşturduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Ceren Kaplan, bayram keyfini çıkarırken sağlığı korumanın püf noktalarını anlattı.

Üroloji ve Androloji uzmanı uyardı: Sağlıklı vücut sağlıklı cinsellik demektir; dengeli diyet testosteron düzeyini etkilet!

İşte cinsel sağlığa katkı sunan besinler

1500 bilim insanı Antalya’da kongrede buluştu

Antalya’da bu yıl 1500 bilim insanının katılımıyla 4’üncü düzenlenen “Ulusal Dahiliye Kongresi”nde yapay zekadan kronik rahatsızlıklara kadar birçok önemli konu ele alınıyor. Dahiliye Uzmanları Derneği Başkanı Prof. Dr. Seyit Uyar: “Yapay zeka çok hızlı ilerliyor. Bugün biz de artık yapay zekayı kullanıyoruz, kendimizi bunun dışında tutamayız. Klinikte karar verirken, hastalara yaklaşırken de çok kolay ulaşılabilir, güzel sonuçlar veriyor. Kongrede bunu da önemsedik” açıklamasında bulundu.