Slovenya sanayisinde alarm zilleri çalıyor

Slovenya Sanayi Üretiminde Gerileme Devam Ediyor

Slovenya’da sanayi üretimi, 2025 yılının Mart ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1,9 azaldı. Şubat ayında revize edilerek yüzde 2,8 olarak açıklanan düşüşün ardından ikinci ardışık aylık gerileme yaşandı. Aylık bazda üretim ise yüzde 1,2 oranında azaldı.

Sanayi üretimindeki bu düşüşte en büyük pay, üretimin yüzde 2,5 oranında gerilediği imalat sektörüne ait. Şubat ayında imalat üretimi yüzde 4,8 oranında düşmüştü. İmalat sektöründeki zayıf performans, Slovenya’nın dış ticaretine ve ekonomik büyümesine olumsuz etki ediyor.

Madencilik ve taş ocakçılığı sektörlerinde ise toparlanma belirtileri görülüyor. Bu sektörlerdeki üretim, Şubat ayındaki yüzde 18,2’lik düşüşün ardından Mart ayında yüzde 1,5 arttı. Elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme sektöründeki yıllık üretim artışı ise Şubat ayındaki yüzde 15,6’dan Mart ayında yüzde 5,6’ya geriledi.

Slovenya ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde yavaşladığına işaret eden sanayi üretimindeki bu genel gerileme, özellikle Avrupa pazarındaki zayıf talep ve enerji maliyetlerindeki dalgalanmalar nedeniyle oluşmuş gibi görünüyor.

Uzmanlar, Slovenya’nın sanayi politikalarında destekleyici tedbirler almaması halinde ikinci çeyrekte benzer bir durumla karşılaşılabileceğini belirtiyor. Slovenya İstatistik Ofisi verilerine göre, sanayideki bu düşüş trendinin devam etmesi, 2025 büyüme tahminlerinin revize edilmesine neden olabilir.

Related Posts

Hepsiburada Premium: Fiyat farkını müşterilerimize iade ediyoruz

Hepsiburada Premium: Fiyat farkını müşterilerimize iade ediyoruz

Dolar ve Euro haftaya nasıl başladı?

Dolar 40 liraya ulaştı, Euro 47 liranın üzerinde seyrediyor.

Ekonomik kriz bekleniyordu: Döviz rezervleri uçuşa geçti

Japoya’nın uzun vadeli tahvillerinde kaynaklanan satış baskısı, Merkez Bankası’nı zora sokmuştu. Ancak dünyanın en büyük ikinci rezervine sahip Japonya’nın döviz rezervi üç sene sonra ilk kez 1,3 trilyon dolar seviyesinin üzerine çıktı.

Akaryakıtta ÖTV artışının temmuz enflasyonuna etkisi ne kadar olacak?

3 Temmuz’da ÖTV ile birlikte benzine 2,26 TL, motorine 2,12 TL, LPG’ye ise 97 kuruşluk zam gelmesinin temmuz ayı enflasyonuna yüzde 0,14 puanlık bir etkisi olacağı hesaplandı.

Enflasyon sürprizi sonrası faiz düğümü: Mevduat sahipleri ve kredi kullanacaklar için Temmuz uyarısı!

Haziran ayında açıklanan enflasyon verileri piyasalarda sürpriz etkisi yarattı. Beklentilerin oldukça altında gelen aylık enflasyon sonrası Merkez Bankası’nın faiz kararı merakla bekleniyor. Uzmanlar ve uluslararası kuruluşlar, temmuz toplantısında faiz indirimi ihtimalini güçlü görüyor. Olası senaryoda kredi ve mevduat faizlerinde de düşüş yaşanabilir.

DMM’den ‘Türkiye, İsrail’e ilk 5 ayda 393,7 milyon dolarlık ihracat yaptı’ iddiasına yalanlama

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), “Türkiye, İsrail’e ilk 5 ayda 393,7 milyon dolarlık ihracat yaptı” iddiasının tümüyle yalan ve dezenformasyon ürünü olduğunu bildirdi.