Cep Boyun Hastalığı Gençlerde ve Çocuklarda Yaygınlaşıyor
Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Hamza Sucuoğlu, gençlerde ve çocuklarda boyun ağrılarının ciddi bir sağlık sorunu haline geldiğini belirterek, “Teknolojik cihazların yoğun kullanımı, başta gençler ve çocuklar olmak üzere her yaş grubunda cep boyun hastalığı olarak bilinen ‘tekno boyun’ problemine yol açıyor” dedi.
Doç. Dr. Hamza Sucuoğlu, cep telefonu, tablet ve bilgisayar gibi cihazların uzun süre yanlış pozisyonda kullanılması sonucu boyun kaslarında yapısal bozukluklar meydana geldiğini belirterek, bu durumun özellikle çocuk yaş grubunda da yaygınlaşmaya başladığını söyledi.
“Gençlerde ve Çocuklarda Giderek Yaygınlaşıyor”
Özellikle cep telefonu, tablet ve bilgisayar gibi teknolojik cihazların kullanım süresinin artmasının hastalığın görülme sıklığını artırdığını söyleyen Doç. Dr. Sucuoğlu, şunları söyledi:
“”
Cep boyun hastalığının eskiden daha çok erişkin yaş grubunda görüldüğünü belirten Doç. Dr. Sucuoğlu, şöyle konuştu:
“Son yıllarda teknolojik cihaz kullanımının çocuklarda ve gençlerde de yaygınlaşmasıyla bu yaş grubunda da sıkça karşılaşmaya başladık. Özellikle 4-5 yaşından itibaren çocukların uzun süre tablet ve telefon kullanmaları, boyun sağlığı açısından ciddi tehdit oluşturuyor.”
Cep Boyun Hastalığından Korunmak İçin Öneriler
Tekno boyun hastalığını önlemek için alınması gereken önlemlere değinen Doç. Dr. Sucuoğlu, şunları önerdi:
“Telefon ve tablet kullanım süresini azaltın. Özellikle çocuklar ve gençlerde uzun süreli kullanım alışkanlıklarının önüne geçmek önemlidir. Cihazları göz hizasında tutun Mümkünse cihazları göz hizasında kullanmak boyun eğimini azaltacaktır. Düzenli mola verin. Cihaz kullanırken en az 30 dakikada bir kısa molalar vermek gerekir. Boyun egzersizleri yapın. Boyun kaslarını güçlendiren germe ve gevşeme egzersizleri düzenli olarak yapılmalıdır. Doğru duruş alışkanlığı edinin. Boyun ve başın öne eğik pozisyonda kalmaması için ergonomik düzenlemeler yapılmalıdır.”
“Ailelere ve Öğretmenlere Uyarı”
Cep boyun hastalığının önlenmesinde ailelerin ve öğretmenlerin rolüne vurgu yapan Doç. Dr. Sucuoğlu, şunları kaydetti:
“Aileler, çocuklarının teknoloji kullanımlarını denetlemeli ve süreyi sınırlamalıdır. Okullarda da öğretmenler, öğrencilere doğru oturma ve cihaz kullanma alışkanlıklarını kazandırmalıdır.”
“Bu hastalık sadece boyun ağrısı ile sınırlı kalmayıp kamburluk, boyun düzleşmesi ve omurga deformitelerine neden olabiliyor. Bu nedenle erken müdahale büyük önem taşıyor.” (DHA)