Biberiye ve adaçayındaki gizli bileşik Alzheimer tedavisinde umut vaat ediyor!

Yeni Bileşik, Alzheimer Tedavisinde Umudu Artırıyor

Alzheimer hastalığının tedavisinde önemli bir adım atıldı. Kaliforniya’daki bilim insanları, biberiye ve adaçayındaki gizli bileşiğin Alzheimer tedavisinde umut verici olabileceğini keşfettiler. Araştırmacılar, bu bileşiği kararlı hale getirerek Alzheimer’lı fareler üzerinde yapılan deneylerde olumlu sonuçlar elde ettiler.

Yeni Tedavi Yöntemi Beyin Sağlığını Destekliyor

Alzheimer, beyin sinapslarını tahrip ederek nöron iletişim yollarını bozan ve hafıza kaybına neden olan bir nörolojik hastalıktır. Scripps Araştırma Enstitüsü’nden nörobilimci Stuart Lipton, biberiye ve adaçayında bulunan antioksidan özelliklere sahip karnosik asidi fareler üzerinde test ederek, hafıza artışı, sinaps sayısında çoğalma ve toksik proteinlerin uzaklaştırılması gibi olumlu etkiler gözlemlediklerini belirtti.

Araştırmacılar, biberiye ve adaçayındaki bileşiğin beyinde uzun süre etkili olabilmesi için stabil bir form bulmaya çalıştılar. Yapılan testlerde, karnosik asidin diasetillenmiş formu (diAcCA) bulundu ve bu form saf karnosik aside göre daha iyi emilim sağlayarak beyinde terapötik seviyelere hızla ulaştı. Lipton, “İlaç sadece hastalığın ilerlemesini yavaşlatmakla kalmadı, aynı zamanda hafızayı neredeyse normale döndürdü,” dedi.

Alzheimer’ın Belirtilerini Azaltıyor

Alzheimer’lı fareler üzerinde yapılan tedavi sürecinde, karnosik asidin diasetillenmiş formu beyin dokusunda olumlu etkilere yol açtı. Farelerde aşırı protein birikimlerinin azalması gözlemlendi. Lipton, “diAcCA ile beyindeki sinaps sayısını artırdık ve hastalığın ilerleyişine neden olan proteinleri ortadan kaldırdık,” diye konuştu.

Biberiye ve adaçayındaki gizli bileşiğin Alzheimer tedavisindeki potansiyeli, henüz erken aşamalardadır. Ancak, bilim insanları tarafından Alzheimer tedavisinde umut verici bir kaynak olarak görülmektedir. İlerleyen dönemlerde yapılacak insan deneyleriyle, bu bileşiğin benzer etkilerinin doğruluğu kanıtlanacak.

İlginizi çekebilir;

Related Posts

72 yaşında hâlâ ince ve enerjik! Brigitte Macron spor hocası da kullanmıyor: 1 alışkanlığı yetiyor!

72 yaşında ama hâlâ enerjik, zarif ve dikkat çekici… Fransa’nın First Lady’si Brigitte Macron, yaşına meydan okuyan görünümüyle hem ülkesinde hem de dünyada ilgi odağı olmaya devam ediyor. Peki sırrı ne?

Balık yağını bırakmanız için 1 neden: Bu etki düşündüğünüzden yaygın

Omega-3 yağ asitleri yıllardır sağlıklı yaşamın vazgeçilmezi gibi görülüyordu. Ama yeni bir araştırma bazı ezberleri bozdu: Bu faydalı yağlar, her zaman iltihabı azaltmıyor.

Bayram sofralarında sağlıklı kalmanın ipuçları

Kurban Bayramı’nda artan et ve tatlı tüketimi, kalp, diyabet ve böbrek hastaları ile yaşlılar için sağlık riskleri oluşturduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Ceren Kaplan, bayram keyfini çıkarırken sağlığı korumanın püf noktalarını anlattı.

Üroloji ve Androloji uzmanı uyardı: Sağlıklı vücut sağlıklı cinsellik demektir; dengeli diyet testosteron düzeyini etkilet!

İşte cinsel sağlığa katkı sunan besinler

1500 bilim insanı Antalya’da kongrede buluştu

Antalya’da bu yıl 1500 bilim insanının katılımıyla 4’üncü düzenlenen “Ulusal Dahiliye Kongresi”nde yapay zekadan kronik rahatsızlıklara kadar birçok önemli konu ele alınıyor. Dahiliye Uzmanları Derneği Başkanı Prof. Dr. Seyit Uyar: “Yapay zeka çok hızlı ilerliyor. Bugün biz de artık yapay zekayı kullanıyoruz, kendimizi bunun dışında tutamayız. Klinikte karar verirken, hastalara yaklaşırken de çok kolay ulaşılabilir, güzel sonuçlar veriyor. Kongrede bunu da önemsedik” açıklamasında bulundu.

Türk Dermatoloji Derneği 37 ilde ücretsiz deri taraması yapacak

Türk Dermatoloji Derneği (TDD), cilt kanserinin erken tespiti için 37 il ve 71 merkezde ücretsiz deri taraması yapacak.